Италия остава епицентър на пандемията в Европа

Коронавирусът продължава да се разпространява по света. Испания обяви най-големия брой смъртни случаи за денонощие – 832.

Така общият брой на жертвите в страната достигна 5700. Във Великобритания починалите станаха 1000, но в южна корея за първи път има повече оздравели, отколкото заразени.

Италия коригира броя на жертвите на коронавируса за едно денонощие. Въпреки това цифрата е все така плашеща - 919 души. Броят на загиналите и заразените в света продължава да расте. А бързият темп на пандемията накара американския президент Доналд Тръмп да се скара на автомобилния гигант General Motors.

 

 

Европа трябва да вземе нови мерки, за да се изправи срещу заплахата от коронавируса, заяви италианският президент Серджо Матарела. Той призова да се преодолее стария начин на мислене, който вече не отговаря на реалността и на драматичните обстоятелства, с които се сблъсква Европа.

"Надявам се всеки напълно да разбере, преди да стане късно, сериозността на заплахата пред Европа. Солидарност се изисква не само от ценностите на Съюза, но също и от общия интерес", обясни той.

В обръщението си италианският президент похвали хилядите доктори, отишли доброволно да работят в най-тежко засегнатите от епидемията райони в северната част на Италия.

Най-трагичният ден в Италия: 969 починали от коронавируса

Френските власти също съобщават за рекорден брой смъртни случаи за един ден. 299 души са починали в петък, с което общият брой на жертвите стават почти 2 хиляди. В Париж беше открит център за тестове за COVID-19, специално за медицински служители.

Заради задълбочаването на кризата, френското правителство реши да удължи срока на националната карантина до 15 април. А властите предупредиха, че в болниците в района на Париж може вече да няма места до 48 часа.

Заразените с новия коронавирус в Канада вече са 4689. За едно денонощие броят им е скочил с 670 души, съобщи министерството на здравеопазването.

Случаи на зараза има в 12 от 13-те канадски провинции. Броят на заразените с коронавирус в Индия се увеличи със 140 души за едно денонощие и достигна днес 834 души. Това съобщи на сайта си индийското здравно министерство.

Тайланд съобщи за нови 109 случая, с което общият брой на заразените стана 1245. В страната бе регистриран шести смъртен случай от COVID-19.

КОРОНАВИРУСЪТ И ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ: Какви са рисковете за психиката от изолацията?

Австралия отчете днес 14-и смъртен случай, след като жена почина в старчески дом в щата Нов Южен Уелс. Броят на болните от COVID-19 в страната се увеличи с 212 души и достигна 3378, две трети от които в Нов Южен Уелс и щата Виктория.

Китайската Национална здравна комисия съобщи днес, че са регистрирани 54 нови случая на коронавирус в страната.

Всички те са привнесени от чужбина. От началото на епидемията в Китай са се заразили 81 394 души, а броят на починалите се е увеличил с трима души през последното денонощие и е достигнал 3295.

28 дни задължителна карантина за заразените с коронавирус

Китай наложи днес забрана за влизане на чужденци с валидни визи и разрешителни за пребиваване, за да избегне нова епидемия от COVID-19. Броят на заразените с новия коронавирус в Южна Корея се увеличи със 146 души, достигайки 9478. През последното денонощие са починали петима души, а общият брой на жертвите е 144, съобщи днес Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към министерството на здравеопазването на Южна Корея.

Новите заразени са с 55 повече от регистрираните случаи ден по-рано. Още 283 души са оздравели напълно и са изписани от болница. Общият брой на оздравелите е 4811.
За пръв път от началото на заразата броят на оздравелите в Южна Корея е по-голям от този на пациентите под карантина, съобщи Йонхап.

Тръмп обеща апарати за дишане на приятелите на САЩ

С над 100 000 Съединенити щати продължават да са страната с най-много заразени от коронавирус в света. Доналд Тръмп обяви, че страната започва производството на такова количество апарати за изкуствена вентилация на дробовете, че ще могат да покрия както собствените нужди, така и да помогнат на други държави. Президентът нападна изпълнителната директорка на General Motors, заявявайки в Twitter, че може да принуди автомобилният гигант да произвежда респираторни апарати.

Заразените с коронавирус у нас са 293, регистрираха 17 нови случая (ВИДЕО)

"По света има страни, които са наши приятели и ще помогне на тези държави. Ние сме в такова състояние, че може да правим това, което другите не могат”, убеден е Тръмп, който добави, че ще може да прати апарати и на Обединеното кралство. „Включително на Борис Джонсън. Попитах го как се чувства и първото, което той ми каза е, че на тях им трябват апарати за изкуствена вентилация на дробовете", добави Тръмп.

В Гърция са регистрирани 74 нови случая на зараза с коронавируса, с което общият брой на заразените стигна 966. Броят на починалите от пандемията е 28 - 23 мъже и 5 жени. 

Средната възраст на починалите е била 73 години. 66 души са в интензивно лечение, всички освен един интубиран. В южната ни съседка 52 пациенти обаче са се възстановили. Там общо са проведени 13 477 теста.

Русия започва обявената от Владимир Путин "неработна седмица", в опит да забави разпространението на коронавируса. Правителството призовава хората да си стоят у дома, макар че засега властите твърдят че няма епидемия. Броят на заразените с COVID-19 руснаци премина 1 000 в петък, като повечето случаи бяха открити в Москва.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО