Това стана ясно на брифинг на Оперативния щаб

Новите случаи на заразени с коронавирус са 17. Общо те стават 293. В София те са 13, във Варна е един. В Пловдив е един, който е персонал от болницата. В Сливен е един - съпруга на първия случай. В Пазарджик също е един.Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Купуваме над милион маски и 50 респиратора от Китай

Днес от "Пирогов" е изписан един пациент, те става вече 9. И по критериите за изписване от ВМА са изписани 4 лица, които все още не са с отрицателни проби, но са с добри клинични характеристики и остават за домашно лечение. Това обяви директорът на Щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Интубираните, в тежко състояние, са 9 - 5  в "Пирогов", 1 в Окръжна болница и трима в Благоевград. Най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастния е на 81 години. 13 лекари са заразени. Общо 99 души лежат в болница, като 53 са в софийските болници. Няма деца, приети за болнично лечение.

САЩ изпревариха Италия и Китай по брой заразени с коронавирус

"В момента имаме около 7 000 теста и сме в процес на получаване на около 10-15 хил. теста. Двама полицейски служители са заразени с коронавирус. Навсякъде, където има интензивно събиране на хора, се извършва дезинфекция. Тези полицаи не са се заразили при проверка, установени са контактните лица. Те са вкъщи с леки симптоми", каза още Мутафчийски.

За последните 3 дни има всекидневен ръст на заразените между 10 и 14 %. 

"Mладата възраст не е гаранция, че не боледуваме. Напротив, боледуват, какво виждате нашите пациенти - 80% са в групата, която уж не е застрашена", заяви Мутафчийски.

Към момента над 24 000 са под домашна карантина. Броят на новите случаи обаче ще продължи да расте с бързи темпове. За да се задържи още пика на заболяването у нас, от Щаба излизат с още нови мерки.

"Обмисляме идеята за препоръка – в едно семейство, ако е установно коронавирус инфектиран, да се смята за цялото семейство под карантина като вирусоносители. Тази практика е възприета на много места в света", каза Мутафчийски.

 

Междувременно министърът на здравеопазването издаде заповед, в която са посочени болниците, които ще лекуват и наблюдават заразени с коронавирус. Както и броят легла във всяка една от тях. В страната вече има осигурени близо 7500 легла, подготвени за заразените в "неусложенено състояние", а интензивните легла са близо 1350.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП