Това реши Министерският съвет на извънредно заседание

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведох днес извънредно правителствено заседание чрез видеоконферентна връзка. Правителството одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура. Съгласно договора със средства, предоставени по Оперативна програма „Региони в растеж“, Министерството на здравеопазването ще закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро.

ЕС дава 140 млн. евро за разработване на ваксина (ВИДЕО)

Кои маски са подходящи за предпазване от коронавирус?

Личните предпазни средства, които ще пристигнат по линия на договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, ще бъдат предоставени на служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове. На лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19, ще бъдат предоставени респираторните апарати.

Очакванията на Министерството на здравеопазването са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България.