Темата коментира психотерапевтът д-р Димитър Тенчев

"Психиката реагира с тревожно-депресивни симптоми. Тревожността може да кулминира в паническо разстройство. Депресията може да се превъплъти с най-различна симптоматика. По време на изолация човек трябва да е внимателен към симптомите, които се случват в него". Това заяви в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините психотерапевтът д-р Димитър Тенчев.

Той обясни, че по време на изолация във всеки от нас може да се развие и обсесивно-компулсивното разстройство, вследствие на което да придобием страх от замърсяване и болести. „Животът, който имахме преди изолацията беше хиперактивен и изведнъж оставаме насаме със себе си. От една страна, могат да се отключат стари състояния, които сме свикнали да носим в себе си, но и нови такива, каквито са специфичните фобии към различни заболявания. Може да има хора, при които да има обратен ефект – те да си дадат пауза и да пренаредят вътрешния си свят“, каза психотерапевтът.

Д-р Ненков: Медицинският съвет за борба с COVID-19 би трябвало да е излъчен от средите

По думите му можем да очакваме две страни на тази криза. „Китайският йероглиф за криза значи шанс. От една страна, може да преживеем криза на личността си, а в следващия момент може да преоткрием себе си. Във външен план можем да станем по-емпатични. Това липсваше в последните десетилетия в нашето общество“, заяви д-р Тенчев.

202 са случаите на коронавирус у нас (ВИДЕО)

Според него не бива да приемаме карантината като нещо насилствено. „Първата ни реакция е, че сме поставени в затвор. Истинската психотерапия се случва в мигове на пауза, било то между два бурни периода в живота ни. Паузата е целебно състояние, но въпросът е как да я запълним“, добави психотерапевтът.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП