Излекувани са общо 20 пациенти

Общо 412 души са заразени с коронавирус у нас. Първи случай на COVID-19 е регистриран и в Русе. Става въпрос за 52-годишен  мъж, прибрал се от Австрия. Там той е работил в ски курорт. Мъжът се е завърнал у нас в средата на март, но се почувствал зле преди дняколко дни. Оказало се, че има двустранна пневмония и от белодробната болница в града го насочили към инфекциозното отделение. Мъжът е в добро състояние, а всички лица, с които е контактувал, ще бъдат под карантина. Това заяви на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Излекувани у нас са общо 20 пациенти. Най-възрастният изписан е 80-годишен мъж, а най-младият - на 27. Средната възраст на заразените е 46 години. Общият брой на хоспитализираните в страната е 146 души, от тях 14 са в интензивно отделение. В Кюстендил също има интубиран. 

Има народен представител с коронавирус (ВИДЕО)

За вчерашния ден 33 души са дали положителна проба. 23-ма от тях са приети в болница. В София случаите за денонощието са 21. Има нови двама хоспитализирани в „Света Анна“ ,19 в Александровска болница, в „Софиямед“ – 1,  в „Пирогов“ – 3, във МВР болница – 1. 

„В Пловдив има военнослужещ, който е интубиран и е в тежко състояние“, обяви Мутафчийски.

Заразеният с коронавирус народен представител Хасан Адемов от ДПС е настанен за лечение в болница, стана ясно още на брифинга. 

„Епидемиолозите ще направят проучване на контактувалите с депутата. Всеки ден се прави дезинфекция на сградите на Народносто събрание и Министерски съвет“, каза генералът. 

Свикват извънредно заседание на парламента на 2 април

Мутафчийски обяви и колко теста за коронавирус са направени у нас и в част от държавите по света. „За нас е важно да видим къде стоим в Европа. Броят направени тестове за COVID-19 за един милион души за България са 1276, без да е отчетено, че има около 3000, които са от частни лаборатории, в Белгия - 1594, Словакия -1382, Гърция - 1482, Унгария - 1361, Македония - 1505, Полша - 1214, Сърбия - 443, Румъния -1091, Турция - 926, Украйна - 54, Франция -1508, Словения - 9910, Естония - 8471,  Чехия - 4583", поясни председателят на Оперативния щаб.

Стана ясно, че в света вече се правят проучвания дали ваксината срещу туберколоза, която е задължителна в България, наистина може да се окаже преграда за разпространението на коронавуруса. Продължават и международните  усилия за разработване на ваксина срещу COVID- 19.

По време на брифинга проф.Тодор Кантарджиев поясни колко време отнема направата на ваксина срещу коронавируса. „Всички специалисти в нашата страна са впрегнати в това да създадат ваксина. Доста е трудно. Първо, тя трябва да е безвредна и да има максимално странични ефекти. Трябва да се тества върху доброволци. Ваксина във Великобритания и Китай беше тествана върху лабораторни животни. За да минем от животни върху човек, ни трябва доста време“, поясни Кантарджиев.

Междувременно стана ясно, че десетки хора в Банско са имали грипоподобни симптоми. Техните проби трябва да излязат до края на деня.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Бургас – 2; Варна - 3; Пловдив - 2; Добрич - 2; Стара Загора – 1; Хасково– 1;  Сливен – 1; Кърджали – 1; Русе – 1; Перник – 1. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП