Жената е била служителка на гара „Илиянци” и е имала контакт със сина на първите починали от коронавирус в България

През почивните дни в столичната Пета градска болница почина 64-годишна пациентка след усложнения от коронавирус. Това стана само ден, след като беше приета за лечение. Жената беше служител на гара „Илиянци”. По време на работа началникът й забелязал, че тя не се чувства добре.

„В деня, в който последно беше на работа, някъде по обяд влязох при нея за услуга и видях, че е умърлушена. Забелязах, че не обядва, както прави всеки ден по това време. Каза, че не й е добре”, обясни Цветан Александров, началник на гара „Илиянци”.

Общо 412 души с коронавирус у нас, заразата стигна и Русе

На следващия ден състоянието й се влошава. Вместо да потърси медицинска помощ, решава да се лекува вкъщи.

„Мислела е, че е по-скоро грип, тъй като времето беше такова - нито в студено, нито топло. На втория ден се разбра сред колегите, че е с двустранна бронхопневмония. Ден по-късно я приеха в болница и казаха, че е с положителна проба за COVID-19”, обяснява Александров.

Въпреки че е включена на апаратна вентилация, лекарите не успяват да се преборят за живота й.

Жената работела като ръководител „Търговска експлоатация” на гарата. Длъжността й налагала да се среща с много клиенти и колеги.

„На ден с 10-ина души поне беше в пряк контакт. Всеки ден има различни дежурни”, обясни Цветан Александров. Той самият също имал ежедневни контакти с вече починалата жена. Работил в съседната канцелария.

Докато била на работа, жената не е ползвала предпазна маска, казват колегите й. Никой не знае откъде се е заразила. Знае се обаче, че е имала контакт и със сина на първите починали от коронавирус в България. Той също работи на гарата в Илиянци и все още е под карантина.

ИЗВЪНРЕДНО: Първа жертва на коронавируса у нас (ВИДЕО)

„Още тогава имаше много служители, които са искали да се изследват. Във ВМА, в „Пирогов” са отказвали, тъй като са казвали, че ние сме втора контактна линия”, обяснява Александров.

След като колегите на вече починалата жена разбират, че е с положителна проба за коронавирус, началникът на гарата сигнализира в Регионалната здравна инспекция. Досега обаче никой от служителите на гара „Илиянци” не е сложен под карантина. Не са и изследвани. Знае се, че са изолирани само съпругът и дъщерята на 64-годишната жена.

Ръководителят на гарата твърди, че не е направена и задължителната дезинфекция на работните помещения.

„Значи на следващия ден, след като тя вече е болна и е в домашен отпуск, на нейното място работи друга колежка. Всички се притесняват”, обясни началникът на гарата.

От Националната компания „Железопътна инфраструктура” обясниха, че никой не им е сигнализирал за смъртния случай. От БДЖ пък казват, че казусът е в правомощията на Регионалната здравна инспекция. След сигнал от NOVA, оттам започнаха проверка.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП