Това съобщиха от здравното министерство

66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в "Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 ч.

ИЗВЪНРЕДНО: Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция, съобщават от здравното министерство.

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

„Изказваме съболезнования към близките и роднитите на жертвата. В още първите минути след пристигането в „Пирогов” жената  е интубирана и поставена на командно дишане. Тя е била с предишни заболявания, които заедно с възрастта, усилията на лекарите не са се увенчали с успех”, заяви на извънреден брифинг ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обясни, че състоянието на съпругът й също е влошаващо се, но той все още не е интубиран.

"И синът беше изследван в Националната референтна лаборатория и резултатът беше отрицателен", съобщи още председателят на кризисния щаб.

Училища и детски градини ще затварят само при поява на коронавирус в даденото заведение

Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Лекарите продължават да се борят за живота на 74-годишния й съпруг.

Все още не е ясно как жената и съпругът й са се заразили, тъй като няма данни да са било в чужбина. Първоначално беше съобщено, че синът на двойката работи на пазара в „Илиянци”, където много от търговците са китайци.

„От сутринта извършихме проверка на нашия пазар. Не установихме такова лице да работи. Разбрахме по-късно, че той е работил на гарата, която е на няколко километра от нас”, заяви директорът на Стоков базар „Илиянци” Христо Стойнов.

На гарата потвърдиха, че мъжът е железничар при тях. Запоследно бил на смяна в понеделник.

Потвърдиха седми случай на коронавирус у нас (ВИДЕО)

В монтанското село Василовци, откъдето са заразените, твърдят, че не са виждали семейството от началото на март.

„Не са контактували с хора, идващи от чужбина. Те са възрастни хора, трудноподвижни. Не контактуват много”, коментира Огнян Йорданов.

В момента в селото има само една жена, която наскоро се е прибрала от Италия и е под домашна карантина.

 

 

Заради случаите на коронавирус, през нощта „Пирогов” спря да приема пациенти, докато не се извърши пълна дезинфекция на сградата и изолиране на отделението със заразените.

„Абсолютно е забранено влизането и излизането без лични предпазни средства на който и да е служител или пациент”, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

СЗО: Спазвайте препоръките на здравните власти

Въпреки че днес болницата заработи отново, пациентите, които не са спешни, бяха връщани.

Очакват се резултатите от пробите на 89 души, които са били контактни със семейството в последните дни.  

Междувременно стана ясно, че от прокуратурата са изискали информация от здравния министър за това какъв точно здравен контрол се упражнява на базар „Илиянци”, тъй като вчера се появи информация, че синът на заразените работи именно там.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК