Представителят на СЗО за България д-р Скендер Сила разкри как да се справим с грипа и COVID-19 у нас

„Много е важно всеки да бъде отговорен за ситуацията. На първо място да спазваме нашата лична хигиена – да мием често ръцете си, да спазваме поне 1 метър дистанция и повече от хора, които показват симптоми. Всеки, който има признаци на грипно заболяване, трябва да остане вкъщи, да се консултира с лекар, а не да отива на работното си място и да заразява останалите. Това са ключови мерки. Трябва да бъдем отговорни към себе си и към другите”, заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България д-р Скендер Сила в специално интервю за „Плюс – Минус. Коментарът след новините“.

Потвърдиха седми случай на коронавирус у нас (ВИДЕО)

„Всичко, което трябва да се прави като превенция, са всички тези препоръки. Понеже все още няма открита ваксина срещу този вирус. Моделът на предаване е от болен човек на здрав, чрез кихане, кашляне, по капков път или при директен контакт, ако пипаме заразени повърхности. Ето защо препоръчваме както в работните помещения,  така и вкъщи, редовна дезинфекция, за да се избегне прекия достъп със заразени повърхности”, каза още той.

На въпросът дали трябва всеки ден да дезинфекцираме дома си, Сила обясни, че не е необходимо, ако не излизаме навън.

„По данни, подавани от други държави, вирусът COVID-19 е по-ниско ефективен при децата. Все още не знаем защо е така, но това е добър знак”, обясни Сила. Според него децата са като двигател на сезонните заболявания, защото се заразяват, а след това заразяват и останалите. Това е и причината за обявяването на грипни ваканции.

Изследват футболист на Левски за коронавирус

„Що се отнася до маските, препоръките на СЗО са – здравите хора няма нужда да носят маски, защото дори и да я сложите, няма как да не я докосвате цял ден. Ако ръцете ви са заразени, ще заразите и маската. Възможността да се заразите по този начин е по-висока. От друга страна, вярването, че маската предпазва, не е вярно. Моделът на предаване е при директен контакт със заразен или докосване на нашето лице, след като вече  сме пипали заразена повърхност. Маските са нужни за специалистите или болните хора, защото това е начин да предпазят останалите от заразяване”, обясни още той.

От СЗО препоръчват да се използват маските, които се разпространяват от аптеките, а не да се импровизира.