За два нови случая съобщи премиерът Бойко Борисов

Жена и мъж, съпрузи, съответно на 66 и 74 години, са дали положителна проба за коронавирус. Те са настанени в столичната болница "Пирогов". Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

Така случаите на коронавирус у нас стават 6.

„Става въпрос за мъж и жена. Мъжът е постъпил в лечебното заведение предишния ден с обострена дихателна недостатъчност и с предишно белодробно страдание. Жената е хоспитализирана днес, в тежко състояние, което е наложило спешно интубиране. Няма данни да са пътували в чужбина. Единствените непотвърдени данни са, че синът им е работил в „Илиянци”, заяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. 

Според информацията до момента семейството е от Ломско и вероятно са дошли на гости на сина си в София.

„В момента в „Пирогов” е директорът на РЗИ - д-р Данчо Пенчев, който трябва да препоръча конкретните мерки, взети в болницата, а именно - самата клиника трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Болни трябва да бъдат изолирани. Трябва да се установят контактните лица. Двамата пациенти остават на лечение. Жената е в тежко състояние, мъжът не чак толкова", каза още той. 

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

КОРОНАВИРУС И В БЪЛГАРИЯ: Изследват съмнителни случаи в цялата страна (ОБЗОР)

По думите му контактните лица на заразените са 89 души. „Започва процедура по тяхното изследване и карантиниране", добави Мутафчийски,

Вътрешното отделение на лечебното заведение вече е изолирано, съобщиха от „Пирогов". Районът около болницата е отцепен.

„Трябва да пазим възрастните хора, те са най-уязвимата група. Коронавирусът не би ни убил, но има една група, която е много застрашена. Ще трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем с една група от много хора, които са заразени с коронавируса", каза още началникът на ВМА.

„Ние не знаем кои мерки дават резултат. За момента единствените мерки, които са дали такъв, са китайските, но те са много драстични. Ние трябва да запазим баланса“, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

„Никой не е обещавал, че в България няма да има коронавирус. Важното е да ограничим разпространението на заразата и да открием бързо контактните лица, за да запазим здравите хора“, подчерта той.

През тази нощ Националния щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 ще вземе решение за мерките за ограничения и предпазване на гражданите, които предприемаме в София.

 

 

На този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани. Това съобщиха от Столичната община.

„Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна”, съобщават още те.

„Моля, гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена. При вирусни симптоми, първо се обадете по телефона на личния си лекар и изпълнявайте стриктно неговите указания. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция”, допълват от Столичната община.

„Призовавам гражданите, на които е наложена карантина, стриктно да я спазват. Продължаваме със засилената дезинфекция в градския транспорт, метростанциите и във всички институции, които работят с граждани”, пишат още те.

При допълнителни въпроси за вируса, можете да се обадите на разкрития от Министерство на здравеопазването телефон 02 807 87 57.

8 съмнителни проби за коронавирус от Плевен и Габрово

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК