Те ще бъдат изследвани повторно, заяви на редовния брифинг на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски

Общо 237 са пробите, които са отчели отрицателен резултат до 8 часа сутринта. Те са изследвани във ВМА, в националната лаборатория, както и в болниците в Стара Загора и във Варна. За 8 от пробите има съмнение дали са положителни или не. За тях се знае, че са от хора, които са били в контакт с някои от заразените с коронавирус.

Всеки, влизащ в учреждение или болница, ще бъде третиран като потенциално заразен с коронавирус

27-те проби за коронавирус, изследваните във ВМА в последните часове, са отрицателни. Такива са и 27 проби от Стара Загора и 20 - от Варна. Това заяви на редовния брифинг на кризисния щаб във вторник ген. Венцислав Мутафчийски.

„Имаме 171 проби, 8 от тях се уточняват, тоест повтарят се – това са тези от Габрово и Плевен. В средата на деня ще стане ясно дали са положителни или не. Във ВМА ще има 28 проби. Изписани са шестимата пациенти, които изкараха своята карантина. За днес са предвидени други петима души”, добави той.

За вторник е предвидено отварянето на втори консултативен кабинет към инфекциозна клиника, съобщи още ген. Мутафчийски.

По-спокойна ли е обстановката в Плевен?

„В световен мащаб случаите ескалират. За последното денонощие над 1500 са регистрираните болни в Италия. Към 6 часа вече са общо над 9 000. В Корея има 7500, а в Иран - 7161. В Германия, Франция и Испания случаите са над 1000. Що се отнася до нашия регион – има нови случаи в Гърция, с което заразените стават общо 84. В Албания вече са 6, в Босна и Херцеговина - 5, в Румъния - 17, в Северна Македония - 4, в Сърбия - 2, в Хърватия – 13”, обясни Мутафчийски.

Той посочи, че му е направило впечатление, че известни предавания, които се провеждат пред публика, са заели отговорната и гражданска позиция. Той поздрави продуцентите и участниците в тях за решението да се ограничи струпването на много хора на едно място. Сред тези предавания беше и "Като две капки вода", което нямаше зрители при третото си излъчване за новия сезон.

Жена със съмнения за коронавирус е в болница в Габровско

„Мислех да се въздържа от това изказване, но няма, защото това е истинската гражданска позиция, която се очаква в момента от всеки един българин“, заяви Мутафчийски.

Днес ще станат ясни и пробите на трите деца, за които има съмнение, че са заразени с коронавирус.