Влязоха в сила и мерките срещу заразата

Няма нови случаи на заразени с коронавирус у нас. Това стана ясно от редовното изявление на специалния щаб за борба с болестта. Изследват се както хора в Плевен и Габрово, били в контакт със заразените, така и съмнителни случаи на други места в страната.

Жена с висока температура и нарезположение е настанена в болницата в Севлиево, научи NOVA. Тя се е върнала от Тайланд преди дни. На жената също ще бъдат направени тестове за коронавирус.

Няма нови случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)

Влязоха в сила и мерките срещу заразата - като дезинфекция на градския транспорт в градовете и отмяна на културни и спортни мероприятия.

В момента продължава изследването на пробите и от двата региона. Те са много – 84 от Плевен и 47 от Габрово. Само 27 проби, които са заложени във ВМА, са отрицателни. До момента има 111 000 заразени от коронавирус в цял свят, оздравелите са 62 000.

От външното ни министерство повишиха нивото на риск при пътувания до Италия на трета степен. За сравнение посещението на Китай, където има най-много болни, е от предпоследна, четвърта степен.

В Русе са готови да приемат пациенти с коронавирус (ВИДЕО)

„В Гърция няма отбелязани нови случаи. Към момента там има данни за 73 заразени, в Румъния са 15. По-сериозен ръст има Иран. В Германия случаите са над 1200, във Франция положението е сходно. В Италия са около 7 000“, каза проф. Мутафчийски.

Според експерти до края на тази седмица България трябва да излезе от епидемичните стойности на заболели от грип тип Б.

Заради заразата с COVID-19  правителството се събра на извънредно заседание. Премиерът Бойко Борисов се включи във видеоконферента връзка с европейски и световни лидери. Темата на разговорите бе как да се ограничи заразата.

Българският премиер поиска солидарност между страните, в които вече има регистрирани случаи. Настоя и за повече усилия  към създаване на ваксина.

Световни лидери във видеоконферентна връзка за коронавируса (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Най-важната дума в този разговор е „солидарност“. Много е важно да осигурим тестовете за болниците в нашите държави”, обяви Борисов.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че обмисля да въведе мярка за 2 метра дистанция между хората, по примера на Иран. А в Италия предстои допълнително затягане на мерките срещу вируса. Австрийски компании пък вече работели върху механизъм за самотестване в домашни условия.

„Получихме информация, че няколко компании работят по този въпрос. Не знам дали ще бъде достъпно за всички, но имаме информация, че някои компании работят по това. И ще бъде възможно да се създаде такъв тест”, обяви Себастиан Курц.

У нас предстои властта да покани вирусолозите на всички университетски болници и клиники, за да ги обучи как се правят тестове. Междувременно тепърва оперативният щаб и правителството ще обсъди има ли необходимост за удължаване на грипната ваканция на децата.

COVID-19 В ПЛЕВЕН: При единия от болните вирусът е открит при рутинен тест

Двамата пациенти с коронавирус в Плевен са в добро физическо състояние. Те са настанени в белодробното отделение на болницата, което е запечатано под карантина. Другите звена работят в режим на епидемия. 

Мерките за сигурност около болницата в Плевен доведоха до сериозно напрежение. Стигна се дотам, че дори онкоболни не бяха допускани в здравното заведение за задължителна терапия. Бяха връщани и хора на хемодиализа  или чакащи за ТЕЛК.

„Не можем да влезем, не ни пускат. Аз съм на химиотерапия. Мога да изчакам максимум два дни, не повече”, обясни пациентка с левкемия.

Опашки, уговорки и десетки върнати пациенти, част от които се оказаха онкоболни. Така започна работният ден в плевенската Университетска болница. Заради карантината в отделенията се допускат единствено спешни пациенти.

„Тези пациенти, които са спешни, няма как да бъдат върнати”, посочи директорът на УМБАЛ „Георги Странски”- Плевен доц. д-р Цветан Луканов.

След кратък инструктаж към охраната, ситуацията остана същата – с разликата, че се струпаха още повече болни. От болницата пък обясниха, че действат по устав.

„Няма да бъде върнат нито един човек неправилно”, посочи старшата сестра Надя Димитрова.

Сред болните дойде и мъж, който вчера се е върнал от Милано – без маска, но пък със самолетен билет за доказателство.

„Идвам от Милано, нося си и билета. Искам да се прегледам доброволно. Пътувах с автобус. Моето семейство се страхува”, каза мъжът.

При болните слезе и директора на болницата, който увери, че е изготвен списък, който да улесни пациентите. Той увери, че върнати онкоболни няма да има.

Няколко спешни случая са приети в болницата в Габрово

В Габрово ситуацията е по-спокойна от тази в Плевен. Местната власт удължи до второ нареждане грипната ваканция за училищата в областта. Някои отделения в областната болница няма да работят с пълният си капацитет.

Състоянието на двете жени с регистрирано заболяване е стабилно. Възрастната жена, която беше първа диагностицирана, се подобрява. Въпреки инструкциите на властите да няма струпване на хора, в пощенските клонове десетки пенсионери се събраха, за да получат пенсиите си.

В централният пощенски клон в Габрово, още от сутринта се образува струпване на пенсионери. Въпреки притеснението от зараза с коронавирус, възрастните хора чакаха на опашката.

От Министерски съвет увериха, че е направена организация, чрез транспортното министерство раздаването на пенсиите да става по-бързо.

В габровската болница бе върната възрастна пациентка за допълнителни изследвания. Причината – лежала е с болната от коронавирус жена. Поради тази причина домът за стари хора в село Яворец, където живее върнатата жена, бе поставен под карантина.

„И вчера пак я взеха за по-обстойни изследвания. Въпреки, че първоначалните изследвания не са потвърдени. Жената беше много добре. Тя бе изписана в много добро състояние, дори не бе с диагноза от типа на пневмониите”, обясни Радостина Братованова – директорът на Дома за стари хора в Яворец.

Всички 22- ма възрастни от дома и 12-те души персонал са дали проби за коронавирус. Днес, продължиха и тестовете на медицинския персонал. Въпреки карантината, болницата в Габрово приемаше хора за хемодиализа и спешни случаи.

„И все пациент, който има нужда от спешна помощ може да дойде в спешно отделениe и ще бъде консултиран и ще се реши, дали може бъде насочен към друго заведение или да остане на лечение тук”, каза директорът на МБАЛ – Габрово  д-р Минко Михов.

Властите в Габрово взеха решение да удължат грипната ваканция безсрочно, до второ нареждане.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Лора Инджова, Даниела Пехливанова, Мартин Георгиев.