Това беше съобщено на брифинг на Оперативния щаб

"Няма нови случаи на коронавирус у нас, сочат резултатите към 17:00 часа днес". Това съобщиха от Оперативния щаб на редовния брифинг. 

„В момента продължава изследването на пробите и от двата региона. Те са много – 84 от Плевен и 47 от Габрово. Само 27 проби, които са заложени във ВМА, са отрицателни“, каза проф. Мутафчийски. Той съобщи, че до момента има 111 000 заразени от коронавирус в цял свят, оздравелите са 62 000.

„В Гърция няма отбелязани нови случаи. Към момента там има данни за 73 заразени, в Румъния са 15. По-сериозен ръст има Иран. В Германия случаите са над 1200, във Франция положението е сходно. В Италия са около 7 000“, каза проф. Мутафчийски.

Показаха предложенията за предпазните облекла за работа в случаи на коронавирус (ВИДЕО)

Той отбеляза, че днешният ден е бил много интензивен както за правителството, така и за Националния оперативен щаб. Проф. Мутафчийски се спря на видеоконферентната връзка с участието на премиерите на редица страни-членки на ЕС и Израел, в която взеха участие и експерти. Разговорът бе посветен на мерките и борбата с коронавирус.

COVID-19 В ПЛЕВЕН: При единия от болните вирусът е открит при рутинен тест

„Ключовата дума беше солидарност. Смисълът, който се влага в тази дума, е солидарност при взимането на мерки, солидарност в обмяната на информация, солидарност и в справяне с такава трудна задача, каквато е намирането на предпазни средства в глобален план“, посочи проф. Мутафчийски. По време на разговора е бил отчетен проблемът с бавните тестове. По тази причина се налага разкриването на повече лаборатории.

Министерството на туризма: Не посещавайте музеи в Габрово и Плевен

"Под домашна карантина в Шуменско са 31 души. Чакат се и резултатите от пробите за коронавирус на седем пациенти, настанени в болницата в областния град. Изпратените проби за коронавирус са на шест пациенти, настанени в МБАЛ-Шумен, основно с пневмонии, при които заболяването протича по-сериозно. За изследване е изпратена и проба, взета от завърнал се от пътуване в Европа шофьор, който е изолиран тази сутрин в "Инфекциозно отделение", отбеляза директорът на болницата д-р Димитър Костов.

Забраняват се всички обществени културни мероприятия на открито и закрито в областта, а спортните събития ще трябва да се провеждат без публика. Това са част от мерките, приети на днешното заседание на Щаба - за противодействие на разпространението на коронавирус в региона.

"Заболелите от остри респираторни заболявания и грип в Шуменско намаляват. За периода от 2 до 8 март болните са 146 на 10 000 души от населението, спрямо 194 на 10 000 през предходната седмица", съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова.

91 души от Монтанско, завърнали се от Италия, са под карантина