От българска страна участваха премиерът Бойко Борисов и целият Оперативен щаб

Заради заразата с COVID-19 правителството се събра на извънредно заседание. Премиерът Бойко Борисов се включи във видеоконферентна връзка с европейски и световни лидери. Темата беше как да се ограничи заразата от коронавирус.

Българският премиер поиска солидарност между страните, в които вече има регистрирани случаи. Настоя и за повече усилия към създаване на ваксина.

„Най-важната дума в този разговор е „солидарност”. Много е важно да осигурим тестовете за болниците в нашите държави”, заяви Борисов.

 

"Важно е светът да се напрегне и да намери решение. Убеден съм, че стопанската и финансова криза чукат на вратата. Изключително притеснени сме и заради нелегалните мигранти, които влизат в Европа. Това са стотици хиляди хора, които не са под контрол. Идват от много тежко заразени райони, така че това е допълнително утежняваща ситуация в региона", каза още Борисов. 

Той увери лидерите, че у нас са въведени строги ограничения. "В България проблем е затварянето на училищата и детските градини, защото родителите не могат да отидат на работа. Освен това, ако градският транспорт ако бъде спрян, ще блокираме всякакъв стопански живот", допълни министър-председателят.

Той призова и да бъде изчислено за колко време трябва да бъдат прилагани извънредните мерки.

"Ако всички интензивни наши инфекциозни болнични заведения достигнат своя капацитет, докторите трябва да ни дадат рецепта как в домашни условия да бъдат лекувани заразените. Предлагам щабовете да се съберат и да обменят информация и идеи за мерки", каза още Борисов.

"Този вирус засяга по-възрастните хора, не е проблем за децата. Можем да използваме тийнейджърите да гледат малките деца, за да ходят родителите на работа. Не сме затворили училищата", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи, че обмисля да въведе мярка за 2 метра дистанция между хората, по примера на Иран. У нас предстои властта да покани вирусолозите на всички университетски болници и клиники, за да ги обучи как се правят тестове.

„Във връзка със социалния живот мерките са идентични и в България. Както и с останалите страни. Поощри се обменът на научна информация от водещи учени в засегнатите страни”, заяви след видеоконферентната връзка ген. Венцислав Мутафчийски.

Започва да се обмисля и механизъм за домашно лечение. Причината:

Можем ли да се предпазим от коронавируса?

„Огромен процент от заразените са леко болни. Трябва да бъдат разработени механизми за лечението им в домашни условия, под наблюдение. Това беше споделено от повечето страни”, заяви Мутафчийски.

 

Текст под ембед

И успокои с излезлите  данни за смъртността в една от най-сериозно засегнатите държави в Европа – Италия.

Ананиев: Болниците в Габрово и Плевен ще са ни приоритетни (ВИДЕО)

„Там под 60-годишна възраст нямат починал пациент. Повтарям пак – под 60 години няма починал пациент”, наблегна ген. Мутафчийски.

Междувременно тепърва оперативният щаб и правителството ще обсъди има ли необходимост за удължаване на грипната ваканция на децата.