Преди да потърси лекарска помощ си платил и осигуровките

Пациент от Лом със симптоми на COVID-19 се е разходил без проблеми до Монтана, напазарувал си в два хипермаркета, отишъл да си плати осигуровките и чак след това потърсил помощ в лечебно заведение.

Там е потвърдена положителната проба и той се оказа първият пациент с коронавирус в инфекциозното отделение на болницата в Монтана. По информация на NOVA мъжът е излъгал, че не е бил в чужбина.

Пациентът от няколко седмици се е лекувал у дома като бил консултиран от личния си лекар.

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

„Бил е с обща отпадналост, повишена температура, болки в мускулите, кашлица, затруднено дишане“, разказа Илияна Събчева, началник отделение по инфекциозни болести- МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ – Монтана.

Но лечението не довело до  подобрение.

„След като няма повлияване от терапията, той преценява да направи рентгенова снимка, на която ясно се вижда пневмония и решава да се консултира с пулмолог от Монтана“, каза Събчева.

Заедно със съпругата си и брат си тръгват за Монтана, за да бъде прегледан от пулмолог, защото в Лом такъв лекар няма.

„Попълнил е декларация с която е минал. Казал е, че идва на преглед. Минал е да си плати осигуровките, минал е и да напазарува, така че доста хора може да са се срещнали с вируса“, поясни лекарят.

40-годишен мъж с COVID-19 почина в „Пирогов“

Едва след това отишъл при пулмолог в медицински център в Монтана. Веднага му издали направление за болнично лечение. Отишъл в отделението по пулмология на монтанската болница. Оттам го препратили към инфекциозното.

„Той влезе през специален отделен вход, който сме приспособили и веднага беше изолиран. Нямал е контакт с други болни, ние бяхме подготвени с маски и облекла, както е по изисквания“ , каза Илияна Събчева.

Мъжът е пастор в ломски ромски квартал.

 „Но все пак не може да се даде гаранция, че той не е контактувал със заразени хора от Лом. Още повече, че там е епидемиологично огнище“, поясни докторът.

По наша информация заразения е бил на евангелистки събор във Франция, след това е бил в Германия и се е прибрал у нас с много висока температура. Това обаче го е спестил на всички лекари.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП