Темата коментира Боян Новански от ВСС

„Системата за разпределение на делата на ВСС не е сигурна. Тя не касае прокурорите, а само съдилищата. Намирам най-малко три групи уязвимости. Първата е външна намеса. Това си е чисто хакване – лице се опитва да влезе отвън и да я манипулира. Използва се хакерска програма, т.нар. SQL инжекция. Вторият начин е с участието на лица, които имат права в системата – административни ръководители, техни заместници или лица, натоварени с разпределението“. Това заяви в предаването „Здравей, България Боян Новански, член на ВСС.

Прокуратурата разследва има ли злопоупотреби при случайното разпределение на делата (ВИДЕО)

По думите му в доклада на фирмата, която е извършила одита на системата, няма данни за влизания  в нея от екзотични места и в нощните часове.

Боян Новански смята, че тя трябва да се спре и да се премине на ръчно разпределение на делата с оглед на заключението на IT специалистите, че не е надеждна. А препоръката била спешна смяна на системата.

Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

Той сподели, че е чувал за платени суми за „правилно разпрделение“ на дела. Новански е категоричен, че ако има такива съдебни процеси, те трябвада започнат наново.

Съдии опитвали да пробият системата за случайно разпределение на делата от екзотични острови

Целия разговор гледайте във видеото

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си