Темата коментира Боян Новански от ВСС

„Системата за разпределение на делата на ВСС не е сигурна. Тя не касае прокурорите, а само съдилищата. Намирам най-малко три групи уязвимости. Първата е външна намеса. Това си е чисто хакване – лице се опитва да влезе отвън и да я манипулира. Използва се хакерска програма, т.нар. SQL инжекция. Вторият начин е с участието на лица, които имат права в системата – административни ръководители, техни заместници или лица, натоварени с разпределението“. Това заяви в предаването „Здравей, България Боян Новански, член на ВСС.

Прокуратурата разследва има ли злопоупотреби при случайното разпределение на делата (ВИДЕО)

По думите му в доклада на фирмата, която е извършила одита на системата, няма данни за влизания  в нея от екзотични места и в нощните часове.

Боян Новански смята, че тя трябва да се спре и да се премине на ръчно разпределение на делата с оглед на заключението на IT специалистите, че не е надеждна. А препоръката била спешна смяна на системата.

Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

Той сподели, че е чувал за платени суми за „правилно разпрделение“ на дела. Новански е категоричен, че ако има такива съдебни процеси, те трябвада започнат наново.

Съдии опитвали да пробият системата за случайно разпределение на делата от екзотични острови

Целия разговор гледайте във видеото