Вечно оживеният град също опустя

Вечно оживеният Дубай също е застинал. Официално се съобщава за 10 починали и над 1799 болни от коронавирус в Обединените арабски емирства. Сред заразените има и българин. Затова управляващите предприеха масова дезинфекция, включително по въздух чрез дронове.

ОАЕ е първата държава в Близкия Изток, в която се появи случай на COVID-19 още в края на януари.

Българката Кристина Димитрова живее в Дубай от 9 години.

„Никога не сме си представяли такава ситуация. Улиците са абсолютно празни. От време на време минава полиция, която предупреждава да си останем у дома“, разказва жената.

Светът, какъвто никога не сме го виждали (ГАЛЕРИЯ)

Кристина споделя, че паника сред хората няма. „В Дубай живеят хора от над 200 националности. Правителството постъпи по много добър начин. Те никога не излязоха да кажат, че има изключително голям проблем. Тук думата „карантина” не се използва, за да не се стресира обществото“, споделя българката.  

На територията на ОАЕ няма проблем с недостига на медицински материали и лекарства в аптечната мрежа, нито с опашките пред магазините.

„Има така наречените „деливъри“ коли, защото тук всичко е онлайн. Във всяка аптека има маски. Цените са увеличени, но с 10 - 15%. Това е абсолютно нормално. Дезинфектанти има повече от достатъчно", сподели Кристина.

В болниците също няма паника. На този етап те нямат проблем с недостиг на респираторни апарати или защитни облекла.

„Когато се появиха повече случаи, те направиха една апликация за телефона, как да се свържеш с лекари, които са обучени за симптоми на коронавирус. И можеш да проведеш с тях видео разговор в реално време. Тогава, ако те преценят, те викат в една от двете държавни болници и ти правят тест на място“, разказа Кристина.

Терминалите на най-натовареното летище в Европа опустяха

За болните от коронавирус в емирствата са направили по изключение безплатно лечение, въпреки че огромен процент от заболелите се оказват туристи.

А болничното лечение в Дубай е много скъпо. „Има няколко държавни болници, но дори и там си плащаш. Ако идеш в частна клиника, обикновено трябва да заплатиш 300 дирхама, което е около 150 лева за контролен преглед", каза още жената.

Елени се разхождат из пустите улици на лондонски квартал

От четвъртък вечер до неделя властите се постарали да няма жива душа по улиците, за да дезинфекцират навсякъде. Излизането ставало само с разрешение чрез платформа онлайн.

Възражения от гражданите няма, твърди Кристина. Всички стриктно изпълняват предписанията. Глобата за излизане навън е 5000 дирхама или 2500 лева.

Междувременно българското Външно нминистерство обяви, че самолет на българска авиокомпания ще прибере 50 българи от Арабските емирства – толкова са се свързали с българското консулство там с молба за помощ. Кристина е имала късмета нейните клиенти да бъдат извозени към България дни преди затварянето на всички летища. Сега стиска палци в най-скоро време да може да посрещне нови.

Нашествие от котки по празните улици на Истанбул (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП