Банките са почти готови с предложенията за отлагане на вноските по кредити

Банките са почти готови с предложенията за отлагане на вноските по кредити. Сега БНБ трябва да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни. За да можем да се възползваме от мораториума и да отложим плащането на дължимото, ще трябва да отговаряме на определени условия. Най-важното – независимо дали искаме отсрочката като физически лица или фирма, е да сме с чисти кредитни досиета. Например, да нямаме забавени вноски досега. За да няма злоупотреби ще се преценява и дали наистина сме затруднени да обслужваме кредита си.

Андронов: Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото тази през 2008 г.

Председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов обясни и кои хора могат да се възползват от мораториума. „Те трябва да са обслужвали редовно кредитите си преди епидемията. За фирмите имаме начин да анализираме техните финансови потоци и този анализ не е толкова труден. За гражданите трябва да се отчете това дали са регистрирани като безработни, дали са в неплатен отпуск. Много е важно хората и фирмите да се запознаят с условията, които ще бъдат представени на сайтовете“, допълни той.

"Нека да е ясно, мораториумът не е опрощаване на кредита, той е отсрочване", добави Андронов.

БНБ ще поиска от банките мораториум върху кредитите до края на седмицата

Ако при тегленето на кредита сме решили да направим застраховка, в случай, че останем безработни, ще можем да изберем дали да се възползваме от нея или от мораториума.

" В мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през този период, да не им се развали кредитната история", обясни Андронов.

Мораториумът ще е само за търговските банки и няма да обхване компаниите, които предлагат бързи кредити. Мярката няма да важи и за изтеглените кредитите след влизането ѝ в сила.

Хампарцумян: Банките са толкова добре, колкото добре са техните клиенти

Забавянето на връщането на кредитите ще е от полза и за самите банки, защото няма да има допълнително изискване към тях да имат повече пари в наличност. Пресметнато е, че банковият сектор ще издържи на временното спиране на плащанията по кредитите.

"Не виждаме големи, съществени притеснения, към днешната дата банковата система е добре осигурена с капитал. А механизмът, който предлагаме, е разчетен, така че да бъде напълно изпълним от банковия сектор", категоричен е Андронов.