Отговорът - от главния юрисконсулт на Инспекцията по труда

При прекратяване на трудовите договори служителите трябва внимателно да разгледат предложенията на работодателите им. Това препоръча главният юрисконсулт на Инспекцията по труда Николай Стоянов.

Той уточни, че при прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие освободените служители губят част от правата си. „Най-често срещаните нарушения са неизплащане на възнаграждения и обезщетения и непредоставяне на документи, свързани с прекратяването на договорите, обясни Стоянов в ефира на "Здравей, България".

САМО ЗА ДЕН: Над 5 000 са останали без работа заради коронавируса у нас

По думите му работодателят не може да задължи едностранно служителите си да ползват неплатен отпуск. „В случай че той стори това, то за работника възниква правото незабавно да поиска прекратяване на трудовия договор. Така той получава пълни права и обезщетение за безработица“, каза още Стоянов и уточни, че хората, които са в неплатен отпуск, могат да започнат работа на втори договор при друг работодател. А заявления за прекратяване на такива може да се подават по имейл.

Кой и при какви условия има право на обезщетения за безработица заради пандемията от COVID-19?

По думите му в Инспекцията по труда няма сигнали за подправяне на подписи от страна на работодатели. 

Репортер: Кристиян Гаров

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП