Деканът на ТУ заяви за NOVA, че експерти от учебното заведение са били отстранени от работната група на Съвета

Експерти от Техническия университет в София на практика са били отстранени от работната група на ВСС, която е решавала за системата за случайно разпределение на делата. Това разказа пред NOVA деканът на компютърния факултет професор Огнян Наков. Скандалът гръмна в петък, когато от прокуратурата започнаха разследване.

Професор Огнян Наков заяви, че през 2014 година в Техническия университет постъпило искане да посочи специалисти по разработка на софтуер. Те трябвало да участват в работна група на Висшия съдебен съвет.

ВСС се е отказал от експерти от ТУ - София за софтуера за делата

"Провело се е само едно заседание, на което тези колеги са присъствали. Изложили са своите принципни виждания как трябва да протича този процес, който да стигне до изработка на задание за нова система и повече те не бяха поканени", каза Нанков. 

Софтуерът отива в ръцете на фирмата „Смарт Системс 2010”, която срещу 12 000 лева трябва да го изгради. Още тогава професорът и колегите му се усъмнили в подбора на компанията.

"Неизвестна фирма зад която стоят един-двама анонимни програмисти, направила един продукт, който още като му се види стойността, е ясен", поясни деканът. 

Потърсени за коментар, телефоните на „Смарт Системс 2010” бяха изключени. Към темата не остана безразличен и правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Пробита" ли е системата за разпределение на делата? (ОБЗОР)

"Информатиците ми казаха "Ние никога не проверяваме логовете и записите в централния сървър". Очевидно се е бързало", заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов. 

За първи път скандалът коментира и председателят на Върховния касационен съд.

"Но когато този доклад не е видян от експерти, специалисти, магистрати, защото те също страдат от изказванията на някои лица, смятам, че най-важното, което може да се направи, е да се публикува този доклад", каза Лозан Панов. 

Предстои в четвъртък пленумът на ВСС да обсъди одитния доклад, който разкрива слабостите в системата.