В петък Прокуратурата съобщи, че разследва има ли злопоупотреби в системата

Софтуерът за случайното разпределение на делата не е защитен и позволява външна хакерска намеса. Това обяви пред NOVA членът на висшия съдебен съвет Боян Новански. Скандалът гръмна в петък, когато от прокуратурата съобщиха, че започват разследване, дали системата на съдилищата е компрометирана.

Кой и как манипулира съдебната система?

В студиото на „Здравей, България” членът на Висшия съдебен съвет Боян Новански разкри как софтуерът, за който има съмнения, че е пробит, е била внедрен. Той е и един от инициаторите за проверка на системата.

"БИПИ инициира една проверка за сигурността на системата и излиза с доклад. На мен ми е малко притеснително как така една неправителствена организация ще прави проверка, без да поискано от ВСС", заяви Новански.

Не след дълго старата система се заменя с нова. Екип от експерти и членове на ВСС търсят различни варианти. В търсенето се включва и Васил Величков, представен като външен експерт. Случайно или не той е основният критик на старата система, като участва активно в медиите по темата. Величков става и съветник на тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Прокуратурата разследва има ли злопоупотреби при случайното разпределение на делата (ВИДЕО)

"Познавам Васил Величков. Той беше привлечен от ВСС по тяхно решение, заедно с много голяма група IT експерти. Към този момент той беше съветник към МС", обясни Христо Иванов – бивш министър на правосъдието.

От протоколите на ВСС от 2015 г. става ясно, че Величков лобира за “Смарт системс 2010” с мотив, че тя е дала най-ниска оферта. Фактът, че тя не е позната в IT средите, не е взе под внимание. А след като главният прокурор попита задочно дали Христо Иванов е натискал въпросната фирма да спечели, бившият правосъден министър прехвърли топката към Висшия съдебен съвет.

Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

"По никакъв начин! Нито знам коя е тази фирма. По никакъв начин за конкретния софтуер не съм натискал. Това е решение на ВСС. Няма нито едно решение, което аз съм могъл да наложа на мнозинството на ВСС", категориче е Иванов.  В четвъртък скандалът ще бъде на дневен ред във ВСС.

" Аз лично смятам, че тя трябва да се спре и да премине към ръчно разпределение", обясни Новански.

Междувременно от Върховния касационен съд съобщиха, че Лозан Панов все още не е получил одитния доклад.