Стартът е 400-ият, осъществен от този комплекс от 1961 г.

Ракетата-носител „Союз-2.1а” с космически кораб „Союз МС-16“ и екипаж от двама руснаци и американец на борда, бе изстреляна от космодрума „Байконур“, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Изстрелването бе излъчено на уебсайта на „Роскосмос“.

Ученици искат България да има трети космонавт (ВИДЕО)

„Союз МС-16” е първият пилотиран кораб, излитащ върху ракета „Союз-2.1а”, съставена изцяло от руски компоненти. Преди това са използвани ракети „Союз-ФГ” с украинска система за управление.

Ракетата е изстреляна в 11:05 часа българско време от 31-та площадка на „Байконур“. Стартът става 400-ият осъществен от този комплекс от 1961 г. Очаква се 530 секунди след изстрелването на „Союз МС-16” с руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американеца Кристофър Касиди да се отделят от третия модул на „Союз-2.1а” и да бъдат изведени в околоземна орбита. Скачването с МКС се очаква в 17:16 часа българско време.

12 000 души кандидатстват за астронавти в НАСА

За Иванишин и Касиди това е третият космически полет в кариерата им, за Вагнер - първият. Първоначално руснаците Николай Тихонов и Андрей Бабкин трябваше да летят на „Союз МС-16”, но през февруари бяха заменени от Иванишин и Вагнер, тъй като Тихонов получи нараняване на окото.

По време на 196-дневната експедиция на МКС екипажът ще приеме два товарни кораба „Прогрес“, японския „камион“ HTV-9 и американския „Cygnus“. Освен това през май се очаква да пристигне първият кораб „Crew Dragon“ с екипаж. Излитане в открития космос по руска програма не е планирано.

НАСА наема астронавти за мисия до Луната

Предварителната подготовка на екипажа на „Байконур“ протече в условия на строго наблюдение поради пандемията от коронавирус. Традиционното посещение на паметните места на град Байконур и полагането на цветя на паметниците на първия космонавт в света Юрий Гагарин и легендарния конструктор Сергей Корольов бяха отменени. Роднините на астронавтите не дойдоха на „Байконур“, за да наблюдават полета, медиите също не бяха допуснати.