Темата коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

50% от заведенията са пред фалит. За това алармират от Българската асоциация на заведенията. Те изпратиха отворено писмо към властта, в което желаят спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. От асоциацията предлагат и спешни мерки, които според тях трябва да се вземат в настоящата ситуация.

ИСКАНИЯТА НА БИЗНЕСА: Как да се облекчат най-тежко засегнатите отрасли?

„Изчакахме до 31 март, за да видим какви мерки ще получим от държавата. Видяхме, че тези мерки, даже и в обновения си вариант от онзи ден, не покриват нашия бранш с нищо“. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „Здравей, България“.

„Ресторантьорството и туризмът, както в европейски мащаб, така и в България, в момента са закрити и не не работят. Има възможност за кетъринг услуги, но това е от 1 до 5% оборот за търговския обект. Това в никакъв случай не покрива нищо“, посочи още той.

 

По думите му предприетите до момента мерки работят за предприятията, които имат намален капацитет или спад в оборота. „Менда Стоянова каза, че мярката 60 на 40 е за работещи предприятия. Това не е мярка, от която спрял бизнес като нашия може да се възползва. Тя би могла да е работеща за нас, едва когато отворим“, допълни той.

Хотелиери и ресторантьори искат по-ниско ДДС и регламентиране на бакшиша

„На този етап няма работещи мерки за нашия бизнес“, категоричен бе Ричард Алибегов.

Той заяви, че от бранша са изпратили към правителството предложения с конкретни мерки.

„Една от тях е тази мярка 60 на 40 да влезе в действие от деня на отварянето на обектите. Другото, което предлагаме, е да получим и данъчна ваканция, т.е. не да се опрощават данъци, а плащането им да се отложи във времето“, посочи Алибегов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП