Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

Отпускат еднократна помощ в размер на 300 лв. на родителите в принудителен неплатен отпуск. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Критерият е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е минималната работна заплата.

Сачева: 17 793 са посочили, че са съкратени вследствие на кризата около коронавируса

„Парите ще се отпускат, когато двамата родители ползват минимум 20 дни неплатен отпуск поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и когато е изчерпана възможността за платен отпуск. Най-късно от вторник всеки, който попада в тази категория, ще може да кандидатства“, заяви Сачева по време на брифинг.

„По отношение на мярката 60/40 в петък общият брой на подадени заявления е 2016. „С тези числа отговаряме на „критиката за това дали мярката работи, или не. За трети пореден ден имаме намаляване на броя на хората, които се регистрират като безработни“, поясни социалният министър. 

72 000 са останали без работа заради ситуацията около COVID-19

„Помощта ще обхване повече от 55 000 семейства в неплатен отпуск или самотни родители", добави министър-председателят Бойко Борисов.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева каза, че се обмислят различни сценарии за грижата на децата в случай, че родителите се разболеят и бъдат приети в болница с COVID-19, но винаги първо ще се търсят близки и роднини, при които децата да бъдат настанени. 

По думите на Сачева в случай на най-тежката възможна хипотеза, ще се търси вариант със социални услуги - Центровете за настаняване от семеен тип.

По отношение на сезонните работници, които заминават за работа в чужбина, Сачева препоръча на първо място да мислят за здравето - собственото и това на близките си хора. Тя посочи, че ако отидат в чужбина и се завърнат от сезонната работа в България, те ще бъдат подложени на карантина, която е задължителна, както и на всички мерки, така че да не предизвикват проблем за други български граждани.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП