Те ще бъдат отворени само в дните от 13 до 15 април

Строгите мерки срещу разпространението на коронавируса продължават. Борсите и тържищата са затворени. До мярката се стигна, след като в събота тълпи препълниха пазарите.

Женският пазар е затворен от събота, след като по идея на столичната полиция и предписания на Здравната инспекция се прекрати търговската дейност. От управата на пазара твърдят, че проблемът не е бил при търговците, а в околните улици, където те нямат правомощия. Те смята, че тези мерки ще доведат до фалит на голяма част от търговците и до големи загуби за Столична община. 

Пазарите ще работят само от 13 до 15 април (ЗАПОВЕД)

„От понеделник пазарите ще отворят при засилен контрол и рестриктивни мерки, за да могат търговцоте, които са заредили някаква продукция, да я реализират под наш контрол. Много от тях ще фалират“, каза Драгомир Димитров, изп. директор на  пазари "Възраждане".

Празните сергии ще доведат и до по-малко приходи в общинския бюджет, изчисляват търговците. В опит да им помогне, столичният кмет Йорданка Фандъкова ще предложи на местния парламент те да не плащат наем, докато не работят. А три месеца след възобновяването на работата, да дължат половин наем. Премиерът нареди на земеделския министър в най-кратки срокове да се спорзумеее с големите търговски вериги за щандове с българско производство.

„Ако някъде установите, че домати, краставици - нещо, което са произвели е останало, да се изконсумира от старческите домове и социалните служби“, нареди Борисов.

Регионалната здравна инспекция също тръгна на проверки. На цветната борса в София откри нарушител.

„Моите цветя не са естествени, всичко е изкуствено при нас. Мен не са ме уведомили. Сутринта, когато дойдох, чак тогава разбрах, че на цветната борса никой не работи“, каза продавачката Минка Ковачева

„Заповедта на министъра е за всички цветни борси и кооперативни пазари. Няма уточнения кои да затварят, кои да работят. Смятаме да глобим управителя на фирмата“, заяви инспекторът от РЗИ Саша Колева.

Санкцията е от 300 до 500 лв. Същата глоба ще плати и градински център на територията на Женския пазар. Собственичката му твърди, че продавала само сортови семена.

КРУТИ МЕРКИ: Затварят Женския пазар в София (ОБЗОР)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.