Масовото тестване в града стартира, след като беше отложено поради липса на тестове

Започна масовото изследване на хората в Банско с тестовете, дарени от Делян Пеевски. На града бяха предостави 2000 бързи теста. Масовото тестване трябваше да започне още преди дни. Заради липса на консумативи, обаче изследването беше отложено.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Масовото тестване започна в 10.30 часа, когато служители на РЗИ пристигнаха в курортния град. Стана ясно, че Банско разполага с 6000 теста. От РЗИ обясниха, че могат да работят с темпо от 50-60 пациенти на ден. Това означава, че ако бъдат изпълнени всички 6000 теста, с това темпо тестуването в града ще приключи след 4-5 месеца.

Масово тестване за коронавирус у нас засега не може да има (ОБЗОР)

По неофициална информация от изследваните до момента, няма хора с антитела.  На тестуване бяха подложени първо медицинските лица.

"Ще работим с бързите тестове, ще се търсят антитела. Ако намерим нещо, ще се отбелязва", обясни Татяна Джупанова от РЗИ - Благоевград.

1000 теста за COVID-19 ще бъдат направени на рисковите групи в Банско

" Много са тестовете - това, което ни беше обещано и това, което получихме вчера като дарение от колегата, кмета на Белица и от господин Пеевски. Можем да тестваме повече от половината население на общината", обясни кметът на града Иван Кадев.

СЛЕД ДАРЕНИЕ: Започва масовото тестване в Банско (ВИДЕО)

148 души са били изследвани в първия ден от масовото изследване в Банско. Установено е, че петима са преминали през COVID-19 без да усетят. Двама са болни в момента.80 души са изследвани в Добринище. Трима от тях са имали досег с COVID-19,  а останалите 77 са с отрицателни проби. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!