До момента са съставени 116 акта, каза директорът на ОД на МВР - София - област комисар Николай Спасов

Масова молитва по време на пандемия. Въпреки забраните, пастор от Самоков събра стотици евангелисти на служба в двора на църква в ромската махала. Молитвата била срещу коронавируса и по повод Цветница. Полицията е съставила над 40 акта.

Пред NOVA пасторът обясни, че хората в Самоков са притеснени от обстановката. „Ние трябваше да направим една служба, за да можем да ги насърчим и да се молим заедно. Всички хора бяха с маски и на разстояние 2 метра един от друг. Дезинфекцираше се църквата и дворът“, обясни той.

Шестима с глоби заради хоро по време на карантина в Петрич

„Вчера беше образувано досъдебно производство. До момента са съставени 116 акта за нарушаване на противоепидемиологичните мерки. Актове са съставени и на всички организатори. Всички, които са нарушили разпоредбата, ще бъдат санкционирани с административна санкция – от 300 до 1000 лева. При данни за престъпление те ще бъдат подведени под наказателна отговорност“, обясни в предаването „Здравей, България“ комисар Николай Спасов, директор на ОД на МВР – София-област.

Той обясни, че към момента няма данни кметът на града Владимир Георгиев да е позволил провеждането на такова мероприятие. По думите на комисар Спасов мерките в ромските махали в Самоков, Ихтиман и Ботевград се спазват. Заразени с коронавирус няма. Под карантина в областта са 674 души, 120 души са я нарушили.

ХОРО ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНА: Ще бъдат ли наказани нарушителите?

Районният прокурор на Самоков Ваня обясни, че досъдебното производство ще установи каква е била дистанцията между хората, които са участвали в молитвата и дали са спазени другите мерки. „Все още досъдебното производство е в своето начало. Извършени са всички действия по разследването“, уточни тя.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.