Това стана ясно по време на извънредна проверка на вътрешния министър, столичния кмет и директорът на РЗИ

Пет акта за неспазване на противоепидемиологичните мерки са съставени в неделя на търговци на пазарите в София. Наложените глоби са за между 300 и 1500 лева. Нарушенията са били за отваряне на сергия, когато съответният пазар е бил затворен.

Проверките продължават. Днес инспекция на пазара „Красно село” направиха вътрешният министър Младен Маринов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Нарушения не бяха хванати. Хората са с маски, а търговците са осигурили дезинфектанти.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

„Аз лично не видях нарушения, има създадена организация, има КПП-та, отделен вход, отделен изход, еднопосочно движение, хората са с маски, търговците са осигурили дезинфектант на всяка сергия, въпросът е да се спазват тези правила", заяви пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова.

„Стараем се да създадем по-добра организация, целта е да работят пазарите и заради търговците, и заради клиентите. Въпросът е да се спазват правилата, от това зависят следващите мерки”, заяви пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова.

„С нежелание пишем актове, но понякога се налага. Направена е добра организация, но е ангажиран и голям ресурс”, коментира вътрешният министър.

Д-р Пенчев увери, че проверките продължават.

 

Ще се следи зорко за нарушители и в празничните дни. Очаква се за Великден засилено полицейско присъствие и около храмовете, както и на всички обществени места.

„Целият ресурс на СДВР и Общинска полиция е навън. Затова искам да помислим и за полицаите, за тези хора, за които наистина няма почивен ден, за които няма да има Великден. Те ще бъдат навън и ще контролират”, призова Фандъкова.  

 

 

„Традиционно по Великден, по майските празници, българинът си отива при семействата, при фамилиите. Нека този път да не го правим, разберете, това нещо ще ни върне в първи клас. Просто ще ни отмени всички мерки и лишения, които до момента сме направили”, призова вътрешният министър Младен Маринов.

Проверките на пазарите от регионалните здравни инспекции, общини и полиция ще продължат и в следващите дни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!