Починалите са почти 120 000 души

Близо два милиона са вече заразените с COVID-19 по света. Починалите са почти 120 хиляди души. засегнати са 210 страни и територии, като особено сериозно е положението в европа. въпреки това редица правителства започват  облекчаване на ограниченията.

Австрия започва от днес частично облекчаване на въведените заради коронавируса ограничителни мерки. Отново отварят врати хиляди магазини в страната, като градински центрове, строителни хипермаркети, но и много малки магазини в рамките на план за рестартиране на икономиката. Въпреки това, строгите правила за социално дистанциране остават в сила, като хората се призовават да останат у дома колкото е възможно повече. А правителството предупреди, че опасността още не е отминала.

„Наистина се нядавам, че на някакъв етап ще можем да отворим училищата отново, но искам да припомня, че говорим за мног по-голям брой хора - повече от 1 милион ученици и много родители. Има допълнително предизвикателство, защото социалното дистанциране и носенето на маски сред децата не е толкова лесно като при възрастните“, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц.

Още трима души с коронавирус у нас са починали, заразените вече са 695

Различна е политиката обаче във Франция, където президентът Еманюел Макрон удължи строгите ограничения заради коронавируса с още четири седмици - до 11 май. В телевизионно обръщение той каза, че въведените ограничения са забавили вируса, но не са го победили. Французите ще трябва да продължат да избягват ненужните контакти. "Казах ви, че надеждата се завръща, но все нищо не е спечелено. В източната част на страната, както и в района около Париж болниците са препълнени. Навсякъде във Франция, както и в отвъдморските територии здравната система е под натиск, а епидемията все още не е овладяна. Трябва да продължим усилията ни и да спазваме правилата за ограниченията. Колкото повече ги спазваме, толкова повече животи ще спасим", каза държавният глава Еманюел Макрон.

Причината за удължаването е, че здравната система на страната все още среща трудности заради продължаващите стотици смъртни случаи и хиляди заразени всеки ден. Границите на франция остават затворени до второ нареждане.

28 души от Банско са били заразени с COVID-19, трима са с активна инфекция

Във Великобритания, коронавирусът е отнел живота на 717 души през последното денонощие. Това е почти същия брой починали в сравнение с предишния ден. Властите в Лондон призовават британците към дисциплина и спазване на ограниченията. "На фона на отрезвяващата реалност на смъртните случаи има и положителни признаци, че започваме да печелим тази битка, но все още ни предстои дълъг път. И както показват тез зловещи цифри, все още не сме подминали пика на този вирус. Затова, моля, продължете да следвате съветите! Сега повече от всякога останете си вкъщи и спасявайте човешки животи", обясни външният министър Доминик Рааб. 

В Италия броят на починалите надхвърли 20 хиляди. И все пак епидемията в страната показва признаци на забавяне. За последното денонощие са регистрирани 566 смъртни случая, но пациентите в интензивните отделения намаляват.

 

 

На пресконхеренция американският президент Доналд Тръмп отрече, че е пренебрегнал ранните предупреждения за коронавируса. Той съобщи, че администрацията му финализирала план да рестартира американската икономика, парализирана от вируса. Очакваната дата за вдигане на рестрикциите е 1-ви май - нещо, на което част от губернаторите на щатите се противопоставят. „Казвате моята власт. Властта на президента, не моята, защото не е за мен. Когато някой е президент на Съединените щати, властта му е пълна и така трябва да бъде“, заяви Тръмп.

Индия удължи до 3-ти май най-голямата блокада в света - 1 милиард и 300 милиона души ще трябва да останат по домовете си, в момент, в който случаите в страната подминаха 10 000.

„Онези, които не допуснат районът им да се превърне в гореща точка на инфекцията и в районите, за които има малка възможност да се разпространи, ще могат да извършват някои дейности от 20-ти април“, каза Нарендра Моди.

За вдигане на блокадите обаче, Световната здравна организация издаде шест критерия, на които всяка страна трябва да отговаря. Експерти коментират, че до момента нито една държава не може да изпълни всички. Най-близо до тях са Китай и Южна Корея, следвани от Нова Зеландия.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!