Това стана ясно на брифинг в МС

Регионална продукция в търговските вериги ще има! Между държавата и бранша имаше напрежение, което беше потушено. Мярката цели да бъдат подпомогнати българските производители в кризисната ситуация заради коронавируса.

След среща в Министерския съвет стана ясно, че е постигнат консенсус - в тази кризисна ситуация трябва да се подпомогнат регионалните производители. Изискванията за това да има повече българска продукция в магазините ще влязат в сила след една седмица и ще важат една година.           

Големи търговски вериги с позиция против предлагането на регионални стоки

Заради напрежението около заповедта търговските обекти да отделят място на родна продукция, държавата и представители на веригите седнаха на една маса. Решението - регионална продукция в магазините ще има. А земеделското министерство вече предоставя  на търговците списъци с български производители, за да става по-лесна връзката за доставките.

"Ние разбираме колко тежки времена предстоят и бихме искали да уверим българските производители, че ще намерят място на нашите рафтове", заяви Йордан Матеев от Сдружение "Модерна търговия".

„Сутринта, заедно с премиера, проведохме видеоконферентна връзка с представители на различни сектори в земеделието. Срещата бе по отношение на приетото постановление на МС са създаването на регионални "къси канали" за доставка в търговските вериги. Вчера се прие и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в постановлението. Става въпрос за всеки оператор, който има над 10 обекта“, каза още Танева. По думите й е много важно да минимизираме изхвърлянето на храна.

На брифинга стана ясно още, че са изплатени 145 милиона лева помощи на земеделските производители. „Следващото плащане е на биопроизводителите и се надявам, че проблемите с биорегистъра ще бъдат решени бързо, за да ги платим в съответния срок. Приключваме успешно и няколко комуникации с ЕК. Очакваме на 27 април да започне и подкрепа за биопроизводството по Мярка 11", поясни министърът. 

„Помолихме за списъци на оранжерии и ферми, от които да купуваме продукция. От 13 март насам сме предложили на доставчиците, с които работим, много къси срокове за плащане– между 7 и 14 дни. Имам уверение и от други търговски вериги, че и те правят същото“, заяви Милена Драгийска, управител на „Лидл България”. И допълни, че в тази кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали, които да разрешат проблема. „Българските производители може да са спокойни. Тази подкрепа е изключително важна в момента и поискахме от МЗХ да скъсим пътя на комуникация, за да помогнем на най-спешните, които утре могат да извадят продукция и на които е отказан износ", коментира Драгийска.

Вторият пакет от мерки предвижда авансово изплащане на субсидиите на сектор „Растениевъдство“, който има възможност да кандидатства по европрограми за закупуване на хладилници и друга техника. Целта е да се отговори на изискванията на търговските оператори за излагане на продукцията, обясни земеделският министър.

„Не всички малки производители са готови да изпълнят изискванията на търговците. В момента най-важното е да се погрижим за хората, които са финансово неустойчиви“, допълни министърът.

Според Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия всички вериги подкрепят българското производство. „Въпреки това, изборът е на самите потребители. Затова апелираме: ако искат да бъдат съпричастни, да изберат българското. Това е мъдрото решение, което разрешава проблема в сектора“, допълни Матеев.

А големите вериги дадоха уверение, че предлагането на повече регионална продукция няма да доведе до скок на цените. От Благоевградско Борисов разясни как е смекчил отна между двете страни.

" По видео връзка, много интелигентно,  с всякакви видове производители, Правим всичко за българското производство, но и да не нарушим европейските правила. Защото утре може други държави да кажат – така ли, я сега ние ще ви наложим санкции. За това убия пазар много внимателно трябва да се пипа", обясни премиерът Борисов.

Търговците отчетоха като положителен факт зелените коридори в Европа, чрез които износът и вносът на стоки продължава.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!