За това настояват от Асоциацията за защита на потребителите

За кредитна ваканция и при бързите кредити заради кризата с коронавируса настояват от Асоциацията за защита на потребителите. Преди дни стана факт първият в новата ни история мораториум върху банковите кредити.

ББР обяви изискванията по програмата за безлихвени кредити за физически лица

Без работа и с 14 бързи кредита - така жена посреща извънредното положение. Предпочита да остане анонимна, защото някои от близките й не знаят за изтеглените заеми.

„Теглят се 1,2, после при затруднение да внасяш – теглиш следващ, за да покриеш вноските от предния. И така това става една спирала. Докато се усетиш - вече си на дъното“, казва тя.

Дъното става по-дълбоко с идването на коронавируса. Намирането на работа става почти невъзможно, а неплатените суми по кредитите се трупат, разказва жената

„Аз в момента съм без работа. Нещата станаха такива, че си стоя вкъщи – в момента няма как да си намеря работа. Длъжникът знае, че е длъжник - никой не твърди, че няма да си върне това, което законно дължи. Но просто обстоятелствата са такива, че понякога става невъзможно“, казва още тя.

 

 

Сега гледа да плаща сметките за ток и вода и купува най-необходимото за нея и сина й с помощта на роднини. Въпреки това сметката отново не излиза.

„Сама съм. Имам син. Засега се оправям сама. Помагат ми близки. Дължиш 82 лв. вноска, а си с 100 лв. за седмицата. Ако внесеш тази вноска, оставаш без пари за преживяване. Да не говорим за лекарства и т.н.“, посочва жената.

За да излезе от дъното, се надява временно поне да спре да плаща вноските, докато си намери работа.

Безработните заради COVID-19 ще могат да получат до 4 500 лв. безлихвен кредит

Кредитна ваканция от 6 месеца за хора като тази жена предлагат от Асоциацията за защита на потребителите.

„Потребителите, които са изпаднали в несъстоятелност – да имат право да им бъдат отсрочени вземанията, главница + лихви, и да няма наказателни лихви. Това е напълно солидарно с обстановката, в която сме намираме в момента, и това е начин, по който бихме помогнали на потребителите да си поемат глътка въздух“, казва Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!