Късно снощи в социалните мрежи бяха разпространени кадри от сблъсъци между полицаи и жители на квартала

Напрежение в столичния квартал „Факултета”. Жителите му се събраха на протест днес пред голям хипермаркет.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В сряда мерките за влизане и излизане от квартала бяха затегнати, а на входовете бяха поставени КПП-та. Късно снощи напрежението ескалира и се наложи да бъде изпратена жандармерия. 

В социалните мрежи пък се появиха кадри от сблъсъци между органите на реда и жители на "Факултета". Така днес в 12:00 часа на обяд жителите на квартала се събраха на протест. 

 

Пред магазина пропусквателния режим е сериозен и хората се държат на разстояние един от друг. В квартала има сериозно полицейско присъствие. Следи се да не се стигне до напрежение.

София продължава да е огнище на заразата от коронавирус. Близо 430 са случаите. Продължава масовото тестване за коронавирус във „Филиповци” и „Факултета”. Вчера там са направени над 160 проби, като 20 са се оказали положителни. След това на PCR тест се е оказало, че 50% от тях са положителни.

Затягат режима през КПП-тата във „Филиповци“ и „Факултета“ (СНИМКИ)

По последни данни в двете махали има голям брой заразени, а част от тях са в тежко състояние.

„От вчерашните проби, които взехме и от онзи ден, в двата квартала от бързия тест 50 % от тях на PCR излязоха положителни. На терен в двата квартала в момента са два екипа с повече от 10 човека”, обясни д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ.

„Особено впечатляващи съсредоточавания на случаи. Включително и едни от най-тежките случаи, които са в болници в момента са от там”, обясни ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб.

Има ръст и при заразените сред медицинските работници.

„Има 12 нови случая. В „Пирогов” са 7 души, във Видин - пет души”, обясни ген. Мутафчийски.

„Може би се създава впечатление, че са страшно много засегнатите медицински работници. Те не са малко, но като процент е горе-долу колкото средния за Европа. И по-нисък от този в някои страни като Италия, например”, обясни доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

От няколко дни насам до Националния щаб стига информация, че големите магазини не спазват мерките за сигурност.

„И вчера, и онзи ден се стигна до там полицията да прави официални предупреждения на управителите на магазини от големите вериги да създават организацията. Съвсем официално ги предупредихме, че това нещо няма да се толерира и това ще доведе до затваряне на магазини и налагане на тежки санкции”, заяви ген. Мутафчийски.

Жертвите на COVID-19 от последното денонощие са трима.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!