Тази година денят премина под сторги мерки за сигурност

Днес е Разпети петък - най-тъжният в православния свят. На днешния ден не се служи Света литургия, а се извършват така наречените „царски часове”. Песнопенията са посветени на страданията и кръстната смърт на Исус Христос. След това в храмовете се издига символичен гроб на Божия син и се изнася Светата плащаница.

За първи път, откакто е начело на Българската православна църква, Патриарх Неофит не присъства на службата в храм „Света Неделя”. Той се поклони на плащаницата в митрополитския параклис.

Разпети петък е - денят на Христовите страдания

Тази година Разепти петък преминава под сторги мерки за сигурност заради COVID-19. Забранено беше минаването под плащаницата, а християните нямаха право да целуват и Светото Евангелие.

В най-тъжния ден за Христовата църква по традиция се изнася Светата плащаница. Тази година обаче под нея не се минава заради строгите мерки за сигурност в храма.

„В никакъв случай не трябва да насочваме вниманието си само върху това, че трябва да се мине под плащаницата. За един православен християнин не е най-важно самото действие, а напротив - молитвенато последование - самото изнасяне на тази плащаница”, обясни свещеникът от храм „Св. София” Васил Танев.  

Извънредни мерки в Троянския манастир на Разпети петък

Макар и малко, в храмовете „Св. Александър Невски”,  „Св. София” и „Св. Неделя” вярващи дойдоха. „Няма плащаница, но всичко е уредено и много спокойно. Няма никакви пробелми вътре”, каза Юлия Иванова.

В седмицата на Великия пост църквата призовава да се молим за всички. Днес постът е най-строг. Свещениците напомнят -  да изчистим съзнанието си и да се подготвим за идващата светлина на Христовото Възкресение.

Репортер: Благой Цицелков

NOVA ще предава на живо празничната служба в събота от 23.30.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща