Производители са притеснени, че липсват конкретни мерки, които да гарантират безопасността на работниците

Тревога преди старта на розобера. Производителите в България са притеснени, че липсват конкретни мерки, които да гарантират безопасността на работниците. Очаква се от Гергьовден до средата на юни 40 000 души да излязат на полето, за да събират розовия цвят.

Масивите в Розовата долина скоро ще дадат розов цвят. Мариан Русев е един от производителите в Карловско, на който му предстои да наеме работници за розобера. Притеснява се, че няма да знае всяка сутрин кой работник ще идва, за да му напише декларация.

Освен това розопроизводителите се притесняват, че няма да са в състояние да гарантират социалната дистанция и хигиената на полето.

„Ние не можем да носим отговорност пред хора, които нямат дори образование. Как да ги научим на хигиена за седмица-две”, чуди се Станимир Богданов, розопроизводител от Карлово.

В условията на извънредно положение се търси начин за провеждане на безопасна кампания. Стопаните искат да бъдат разписани специални инструкции, както за транспортирането на работниците до полето, така и за самия розобер. Притеснени са и за разходите. Очакват и по-ниски изкупни цени.

„Разходите, които всеки розопроизводител е направил не са малки и не съм убеден, че държавата ще успее да ги компенсира с каквато и да е форма на подкрепа”, заявява Христо Николов от Асоциацията на розопроизводителите. Оттам очакват инструкции от Националния оперативен щаб за провеждане на розобера тази година.

Репортер: Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!