Това каза директорът на инспекцията д-р Данчо Пенчев пред NOVA

„Надявам се в началото на другата седмица да стартират отново имунизациите в страната”. Това заяви в предаването „Събуди се” директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

По думите му в момента Националният оперативен щаб и Министерството на здравеопазването интензивно разработват методика, която да включи имунизациите в нормалния ритъм.

Лекари против част от промените в имунизационния календар

„България е една от малкото страни с много строен имунизационен календар. Има достатъчно ваксини за всички. Да, забавихме се, но няма да бъде фатално”, заяви д-р Пенчев.

Той припомни, че ваксините могат да бъдат отложени поне 3 месеца по здравословни или лични причини от страна на семейството на детето.

„Очаква се да бъдат организирани кабинетите така, че в строго определени часови зони по „зелен коридор“ да се стартират отново имунизациите и реимунизациите. Надяваме се това да се случи в началото на другата седмица“, каза д-р Пенчев.

Има ли колони от пътуващи след въведените по-строги мерки? (ВИДЕО)

Относно хората, които заминаха за провинцията за Великден, д-р Пенчев предупреди, че вероятно те ще имат сериозно трудности да се върнат в София след празниците.  

Той коментира и проверките на пазарите: „Нашите екипи постоянно са на терен и следят за мерките, които трябва да бъдат спазвани и изпълнявани. При най-малкото нарушение, което инспекторите на Столичната РЗИ открият, пазарите ще бъдат затворени”, предупреди д-р Пенчев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!