За първи път от десет века насам тържествената церемония е проведена при закрити врата

Благодатният огън се появи в храма на Гроба Господен в Йерусалим, съобщава БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Заради пандемията от коронавирус за първи път от десет века насам тържествената церемония е проведена при закрити врата и в отсъствието на поклонници и вярващи.

Храмът "Възкресение Христово", подобно на други в Светите земи, бе затворен за посетители миналия месец на фона на предпазните мерки срещу разпространението на заразата.

След появата на огъня патриархът на Йерусалим Теофил III го раздаде на свещенослужители от различните конфесии, които управляват храма.

Церемонията по слизането на Благодатния огън обикновено привлича десетки хиляди вярващи и храмът е препълнен с поклонници, които запалват свещичките си от него.

Телевизионни кадри показаха свещеници от гръцката, арменската и коптската църква, облечени в черни раса и със сини предпазни маски на лицата пред запечатаната дървена врата на гробницата.

Тази година българска църковна делегация не участва в тържествата. У нас ще бъде раздаден огънят от миналата година, който се съхранява в Българската патриаршия.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.