Движението по основния булевард ще бъде временно спряно

В неделя, 26 април, между 9,30 и 10,00 ч., ще бъде взривена високата част на недостроената сграда на ИПК „Родина“ на „Цариградско шосе” в София. За целта час по-рано движението по основния столичен булевард ще бъде спряно и пренасочено.

За контролирания взрив и организацията по провеждането му са издадени всички необходими разрешителни. На място ще има пожарни и линейки.

АКЦИЯ В ПЛОВДИВ: Събарят незаконни постройки в „Столипиново“

Конструкцията на сградата от 17 етажа ще бъде разрушена чрез взривно вещество с дистанционен механизъм. Технологията е съвременна и се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят. Фирмата подизпълнител, която отговаря за това, има над 31 г. опит на българския пазар. Осигурена е и максимална безопасност на периметъра около сградата. Изградена е защита от полиетилен, телени мрежи, както и защитни диги от трошен бетон. Строителните отпадъци и тяхното извеждане извън имота след взрива няма по никакъв начин да ограничат свободното придвижване на гражданите извън територията на обекта.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата „Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма“.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.