62 % от хотелиерите са готови да намалят пакетните цени

Туристическият бранш e в трескаво търсене на варианти за спасяване на летния сезон. 62 % от хотелиерите са готови да намалят пакетните цени, а 52 на сто - цените на нощувките. Всеки втори е готов да предложи на клиентите си алтернативен период за използване на направените резервации.

НА МОРЕ В ЧУЖБИНА: Турция също спасява сезона, обособява зони без COVID-19

Над 70 % от работодателите в туризма заявяват, че приходите им спрямо март са намалели драстично. Почти 43 на сто очакват временно да преустановят дейността си.

А браншът иска оставката на ресорния министър заради липсата на стратегия, свързана с извънредното положение.

Министърът на туризма Николина Ангелкова определи твърдението като "абсолютни внушения и манипулации".

Българската асоциация на туристическите агенции и Асоциацията на българските туроператори в отворено писмо поискаха радикална промяна в управлението на туризма у нас. В условията на бепрецедентна криза, Министерството на туризма не осигури среда за оцеляване на българския туризъм, пише още в текста изпратен и до премиера Борисов.

„Предприетите към момента „псевдо” мерки, а именно отлагане на възстановяване на платените суми от клиентите с един месец след изтичане на извънредното положение, не работят.” Към момента сме изчерпали всички останали комуникационни подходи и затова искаме оставката“, каза Даниела Стоева, председател на АБТТА.

„Ако има диалог, и той бъде чут, тогава може би ще има светлина в тунела. Един министър трябва да удари по масата и да каже: „Хора, ние ще ви изкараме от това положение“, каза Одисей Спасов, член на УС на БАТА.

Ангелкова: Туризмът е най-засегнатият сектор, готвим нови мерки за подпомагането му

„Не е вярно, че работя срещу бранша и организациите. Разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите. Той буквално не функционира в момента", каза Ангелкова.

Според бранша глътка въздух за сектора може да се постигне, чрез по-дълъг срок за възстановяване на предплатените сумите на клиентите.

„По този начин ние ще завъртиме колелото с всички туроператоири, хотели ресторанти. Ще започнат да влизат пари“,каза още Спасов.

„Да се регламентира законово ваучер за предплатените услуги, които към момента не могат да се осъществят. Този ваучер да бъде законово установен. Да се отпусне целеви кредит който да бъде безлихвен и с отсрочено плащане на главницата 12 месеца“, поясни Стоева.

Министърът на туризма заяви, че предстои да се изготви грантова схема за средните и малки предприятия. От тези нови мерки ще могат да се възползват ресторантьори, хотелиери, туроператори. Въпреки кризата в бранша Николина Ангелкова прогнозира, че летният туристически сезон на у нас може да стартира в началото на юли.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!