То бе дадено от гръцкия министър на туризма преди седмица

Няма доказателства, че хората възстановили се от COVID-19, имат имунитет. Световната здравна организация припомни това, като отговор на идеята на няколко правителства по света да направят "здравни паспорти" на хора, изкарали болестта.

НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ: Само със здравен паспорт?

Междувременно най-засегнатите страни в Европа постоянно отчитат отслабване на епидемията. Италия, Испания и Франция съобщават за по-малък ръст на броя на заболелите. Към това се прибавят по-малкия брой хоспитализирани и намаляващият брой на починалите. И трите държави планират в началото на май да започнат постепенната отмяна на ограниченията за борба с пандемията.

Световната здравна организация е против идеята да се правят паспорти на хора с имунитет. Правителството на Чили беше сред тези, които обявиха че ще дават сертификати на изкаралите болестта, които да им позволят да се върнат на работа.  

От СЗО припомнят, че не трябва автоматично да се приема, че който е изкарал болестта не може да се зарази втори път. Няколко държави изследват антителата в организмите на хора, възстановили се от COVID-19. Но никой все още не е доказал, че прекарването на болестта води до имунитет.

Съображенията на експертите не могат да спрат недоволството на много хора по света, които искат да бъдат премахнати ограниченията пред бизнеса и свободното придвижване. На границата между Полша и Германия имаше протест. Преди пандемията много поляци минаваха на германска територия ежедневно, за да работят.

"Аз живея в Згожелец от полската страна. От години ходя на работа в Гьорлиц от германската страна. В рамките на два дни Полша разпореди такива забрани, че не мога да ходя на работа. Оставиха ме без средства и начин да се издържам. Фирмата, в която работя, не е затворила. Провинция Саксония й позволява да работи, защо Полша не ми дава да отида на работа?", пита се Калина Бадер

НА МОРЕ В ЧУЖБИНА: Турция също спасява сезона, обособява зони без COVID-19

Полша е една от 9-те държави в Евросъюза, които затвориха границите си. Много от тях имат за съседи страни, в които не са наложили подобна мярка.

"Затворена съм вкъщи от месец и половина. Аз работя като учителка в Гьорлиц. Там училищата отварят на 4 май. Но аз няма да мога да се върна при моите ученици, заради забраните в Полша. Самата аз имам деца на 3 и 6 години. Не мога да си представя да трябва да ги оставя и за постоянно да се преселя в Германия, за да работя. А ако не отида, ще си загубя работата.", заяви Мирела Бинкевич.

От години границата между двете страни е само формалност, като хиляди хора ежедневно минават пеша по моста над реката, която отделя Полша от Германия. Протестиращи имаше и от германска страна, които се бяха събрали да демонстрират солидарност със съседите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.