Разказва Тина Ивайлова

COVID-19 засегна кражбите по домовете, но не и тези в хранителни магазини, големи хипермаркети, аптеки, бензиностанции, както и в големи фирми. Причината, според експерти е, че много хора останаха без работа и доходи. И докато едни помагат на нуждаещи се с храна, други измислиха как да използват извънредното положение, за да си набавят пари и хранителни продукти по престъпен начин. Задължителната маска се оказа доста потребна за това.

Няколко секунди и маска, която сега е задължително да носим. По такъв начин мъж влиза като клиент в квартален магазин в „Обеля“ преди три дни. Мануела Георгиева се приготвяла за края на работния ден.

"В 20 часа влиза сравнително млад мъж, на около 35 години, с маска от плат, с качулка и с празна торбичка в ръка за пазар, застава пред касата с пистолет в ръка и казва :Дай ми парите!", спомня си тя. В първия момент помислила, че е  шега.

"Tова, което ми направи много силно впечатление, загледах му погледа. Разбрах, че е доста изнервен , след което погледнах оръжието и разбрах, че всичко това не е шега", разказва Мануела. Дава му около 100 лева. От кадрите на охранителните камери се вижда как мъжът посяга да отвори преградата, сложена заради извънредното положение. Всичко се случва за 46 секунди.

Уплахата и адреналина при продавачка на бензиностанция, ясно се виждат от кадрите на охранителните камери. Мъжът, който влиза, отново е с пистолет и отново с хирургическа маска. А бензиностанцията се намира в близост до магазина на Мануела. Случва се няколко дни по-рано. Крадецът взима целия оборот от 600 лева.

Заключват се и в магазин в пловдивското село Чалъкови. Само, че крадците тук са доста по-изобретателни. Не идват в работно време и не носят оръжие. Носят обаче костюми срещу COVID-19.

От кадрите на охранителните камери на улицата пред магазина разбираме, че мъжете са четирима. Действали са бързо и напълнили няколко торби с храна. Нещо обаче ги е притеснило, защото скрили торбите на няколко метра от магазина в изоставена постройка в двора на местната църква.

От началото на извънредното положение кражби на хранителни продукти са извършени в десетки големи хипермаркети в София. Собствениците отказаха коментар. Случват се и в други градове в страната.

В началото на месеца лоялен служител краде от шефа си софтуер, управляващ лазерна машина за половин милион лева от фирма за металообработване в Дряново, в която работи. Собственикът разбира преди няколко дни, след като вижда престъплението на видеозапис от охранителните камери.

"ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА": Служител задигна софтуер и компютър за половин милион лева

Бизнесменът Георги Спасов няма обяснение за деянието. Служителят бил нает преди година, когато е закупена и машината.

"Осъмнихме се, защото той отсъства от работа и ние го потърсихме. Изпълнявахме заявка на клиент, когато открихме, че компютърът липсва. Тогава прегледахме видеозаписите, за да разберем какво се е случило в действителност", обясни Спасов.

Той разказа, че е потърсил служителя си, но мъжът отказал да се върне на работа. Мъжът не е уволнен. Изпратено му е писмо, с което е призован да даде обяснение. Той обаче връща болничен лист и не се явява.

Собствениците на фирмата за металообработване са предали видеозаписите на полицията и са подали жалба. Образувана е преписка, която ще бъде докладвана на Районната прокуратура.

Скъпата машина е закупена с кредит от банка, като всеки месец собствениците изплащат по 5 000 лв. В открадния софтуер има и документация на фирмата. За да започнат отново работа, собствениците са закупили нов софтуер и компютър.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си