Южният парк осъмна със счупени заграждения и скъсани ленти

4 акта за неносене на маски са съставени в парковите пространства в София. Това съобщи в предаването "Здравей, България" комисар Радослав Стойнев, директор на "Охранителна полиция" към СДВР. 

"Когато забележим такова нарушение, първо предупреждаваме гражданите. В повечето случаи те се отнасят с респект и веднага отстраняват нарушението. Тогава не прибягваме до налагане на санкции", обясни той. И изнесе данни, че на територията в цяла София, не само в парковете, вчера са съставени 63 акта, 49 от които са за липса на на предпазни средства.

А тази сутрин общинските служители в Южния парк заварили махнати заграждания и скъсани ленти. В понеделник, когато в 18:30 приключил работният им ден, там настанал пълен хаос.

„Към 18:30-19:00 нямаше вход, изход. Имаше майки с деца и хора с кучета. Имаше по 7-8  души на едно място. Въобще не се спазваше дистанцията“, коментира гражданка.

Падна забраната за разходки в парковете в страната

Комисар Стойнев обясни, че вчера около 21.30 часа обстановката в парковете е била нормализирана. Хората са били изведени от тях. Правят се периодични обходи, но няма възможност да има служители на реда на всички алеи и подстъпи към парковете, уточни той.  "Разчитаме на съвестното отношение на гражданите и на спазване на противоепидемичните мерки", коментира директорът на "Охранителна полиция" към СДВР. 

Сред нарушителите имало и такива, които се промъкват в парковете през нерегламентирани места, за да избегнат проверките на централните входове. 

И в днешния ден след 18:30 контрол в парковете няма. 

Комисар Радослав Стойнев обясни, че от началото на противоепидемичните мерки в столичния квартал "Факултета" са съставени 6 акта. Те са за неносене на маски. Има и едно нарушение на карантинните мерки. За него е образувано досъдебно производство. Имало е сигнал за още едно такова нарушение. Направена е проверка, а резултатите от нея са подадени към прокуратурата. 

 

Премахнаха КПП-тата на кварталите "Факултета" и "Филиповци"

„Жителите на кварталите „Факултета“ и „Филиповци“ много търпеливо спазиха всички предпазни мерки,  въпреки провокациите и чувството за несправедливост. Координираните действия на Столичната община, на районната администрация в „Красна поляна“, на РЗИ, които се включиха в изследването и в по-бързото вдигане на карантината, облекчи положението в двата квартала“, обясни Зорница Стоичков, социален работник от  фондация „Здраве и социално развитие“.

Репортер: Вероника Димитрова, Благой Цицелков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!