Полицията ще следи за рискови водачи

МВР отново на крак заради предстоящите три почивни дни. В страната има изградени над 200 КПП-та.

„Все още са в сила ограниченията за влизане и излизане от областните градове. Извършени са над 55 000 проверки на декларации на пунктовете. Малко повече от 3400 са декларациите, в които са установени несъответствия. Гражданите са казали, че отиват на работа, но всъщност нямат трудов договор. Образувани са над 1300 досъдебни производства, като 1287 са за неспазване на наложените противоепидемични мерки. Около 200 от производствата са за вписване на неверни данни в декларациите. До момента са съставени 19 262 акта, от които 14 628 са за излизане без маска", съобщиха от полицията по време на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

Отново задръствания на изходите на София

„Във връзка с предстоящите празници служителите на „Пътна полиция“ в страната ще следят за нарушения на КПП-тата и за безопасността на движението по пътищата. Контролът ще бъде насочен основно към водачите с рисково поведение и извършващи неправилно изпреварване и маневри“, обясни комисар Звезделин Колев, началник на отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

„На ден през КПП-тата в София влизат близо 30 000 автомобила. По празниците ще следим строго за употребата на алкохол и наркотични вещества“, допълни комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ СДВР.

На брифинга стана ясно, че от 1 януари до 20 април наказателните постановления за шофиране след употреба на алкохол са 1213. Наказани с постановление, след като са отказали проверка, са 649 водачи. Близо 1820 души са хванати да шофират с 1,2 промила алкохол в кръвта, а заловените дрогирани зад волана са 601. 

От днес до 13 май започва и активна операция по проверка на мотористите. Предвидени са допълнителни екипи, които ще проверяват свидетелствата за управление на мотор за съответната категория, видимостта на регистрационните номера, както и дали водачът и пътниците му имат каски.

Комисар Любомир Костадинов информира, че в обстановка на извънредно положение гражданите все по-често нарушават законите за движение по пътищата. В тази връзка той заяви, че контрол ще има и в малките улици на София, тъй като през последните дни гонките са зачестили. 

Премахнаха КПП-тата на кварталите "Факултета" и "Филиповци"

До момента има образувани около пет досъдебни производства заради агресия над полицаи. „Вчера около обяд възникна инцидент в Борисовата градина. 50-годишен мъж напръска със спрей един от служителите на Столичната община. На пунктовете имаше случаи на демонстративно незачитане на въведените правила. Опитаха се и да блъснат един служител на изхода за магистрала „Хемус“", каза началникът на отдел „Охранителна полиция“, СДВР комисар Радослав Стойнев.

 

От МВР апелираха отново за спазване на заповедта. „На много хора влизаме в положение. Не сме застанали на КПП-тата, за да сме „чучула“. По-младите се опитват да са агресивни, а тези с колелата хитреят покрай тировете. Нека да не играем на котка и мишка“, заключи Костадинов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.