Коментира Георги Янков - експерт в областта на недвижимите имоти

„Не можем да говорим за реален срив на цените на недвижимите имоти. Кризата ни завари в момент, в който имаше много пари. Само преди 60 дни пазарът беше в прекрасно състояние, банките бяха в супер позиция, кредити се даваха много активно”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” експертът в областта на недвижимите имоти Георги Янков.

Той обясни, че основните процеси, които движат пазара, са количеството на търсене и на предлагане.

„Тъй като всички новини сочат, че ще има падане на цените, голямо количество от продавачи излизат от пазара, което води до дефицит на количеството имоти, които може да гледате, ако искате да си купите. Това запазва техните цени стабилни, тъй като няма на каква база купувачите да правят ниски оферти на продавачите, тъй като реално нямат избор какво да купят”, каза Янков.

Според него обаче предстоят интересни времена за инвеститорите и ще има хора, които ще излязат с добри сделки.

Покупко-продажбата на жилищни имоти винаги е по-слабо засегната от тази на ваканционни, обясни още експертът.

Що се отнася до пазара на наеми, Янков обясни, че е приятно изненадан от случващото се там. Оказва се, че в периода на извънредна ситуация много собственици правят отстъпки или дори опрощават наеми на хората, които живеят в имотите им.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.