Страната ни ще получи още диагностични комплекти и обучение

Правителството на САЩ е дарило средства за закупуването на диагностична техника за COVID-19 посредством Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), съобщават от посолството на САЩ в София. България, която е член на МААЕ от 1957 година, е заявила тестово оборудване през проект на МААЕ. В отговор Съединените щати осигуряват средствата за закупуването на тази изключително бърза и надеждна диагностична техника за COVID-19.

„Нашето дарение на модерна диагностична техника за COVID-19 за България ще помогне за предотвратяването на разпространението на заразата посредством точно и бързо тестване. Това дарение демонстрира нашия ангажимент към дългосрочното българо-американско партньорство”, заявява посланик Херо Мустафа.

Тестването на национално ниво е изключително важно при епидемията от COVID-19, смятат още от посолството. Съединените щати закупуват диагностично оборудване за България, което използва най-прецизна технология за откриване на съществуващите в момента вируси. Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса, който причинява COVID-19. Технологията е позната като обратна транскрипция с последваща полимеразна верижна реакция в реално време (real time RT-PCR).

САЩ дава на България половин милион долара за справяне с кризата около COVID-19

Полмеразната верижна реакция в реално време открива наличието на специфичен генетичен материал от всеки патоген, включително и вирус, който прави възможно идентифицирането на SARS-CoV2 в рамките на часове. RT-PCR е един от най-бързите и надеждни методи на тестване за коронавирус. Съединените щати са горди с подкрепата си за този важен начин на мирно използване на ядрената технология в борбата с глобалното предизвикателство за диагностициране и неразпространение на COVID-19, се казва още в съобщението на посолството.

В допълнение на RT-PCR оборудването, България ще получи и диагностични комплекти и обучение, материали за биологична защита като лични предпазни средства, праймери, сонди и лабораторни шкафове за безопасно анализиране на събраните проби. По-специално комплектът съдържа: лични предпазни средства за операторите по време на вземането на пробите, обработването и тестването; оборудване за установяване /надграждане на молекулярно диагностициране (термоциклични шкафове, шкафове за биобезопасност и PCR, малко оборудване като центрофуги, вихрови тръби и други); и специфичен диагностичен комплект за откриване на новия коронавирус COVID-19 посредством три техники.

Целият комплект ще включва материали, достатъчни за тестването на 2000 проби. Комплектът формира своя собствена лаборатория. Този комплект, без консумативите, може да се използва безсрочно. МААЕ си сътрудничи с Центъра за инфекциозни и паразитни болести по организиране на международната доставка на оборудването.

Това е поредното дарение от страна на правителството на САЩ за България в борбата с COVID-19. Посолството на САЩ е партньор в инициативата „Обединени срещу COVD-19“ заедно с Българския дарителски форум, Фондация „Америка за България“ и Американската търговска камара в България, които събраха вече почти един милион лева дарения за български болници, граждански организации, обществени центрове и организации, свързани със социалното предприемачество. Посолството на САЩ подкрепя също така инициативата Standing Together на Фондация „Америка за България“, която осигури 50 000 лева за доброволчески дейности в различни населени места в България. На 16 април правителството на САЩ отпусна 500 000 долара на България за ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната. Американското правителство осигури и 6500 теста за COVID-19 на българския Център за инфекциозни и паразитни болести и Военномедицинската академия. Освен това американски компании и неправителствени организации подкрепят българските общности като даряват средства, тестове, храна, напитки, медицински консумативи, софтуерни продукти и технологии и други.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!