Германия отчете най-тежката рецесия от 70 години насам

За месец и половина 30 000 000 американци са останали без работа. Пандемията  все по-отчетливо се превръща в световна икономическа криза. Германия отчете най-тежката рецесия от 70 години насам, като прогнозите за следващото тримесечие също са лоши. 

Четири дни преди да започне свалянето на ограниченията за борба с коронавируса в Италия, лекари излязоха на протест. Те са недоволни от недостига на предпазна екипировка. С плакати като "Герои в заглавията на вестниците, но третирани като просяци", медиците поискаха по-добри условия на труд. Малък протест имаше и пред кабинета на премиера на Италия в Рим. 

Безработицата у нас продължава да расте

Пакетът с икономическа помощ, обещан от правителството, още не е влязъл в употреба. Той предвижда 15 милиарда евро помощ за компании и 25 милиарда директни плащания на работниците и самонаетите. Същевременно най-голямата икономика в Европа - германската, отчете най-тежката рецесия от Втората световна война. Тази година брутният вътрешен продукт ще спадне повече, отколкото при голямата финансова криза през 2009-та. На този фон туристическият бизнес беше силно недоволен, след като правителството обяви, че препоръките да не се пътува извън Германия, няма да бъдат свалени и остават в сила поне до 14 юни. "Тук сме, за да покажем лицата си. Спасете туристическите агенции. Туризмът сме ние. Всички сме едно семейство", призова Марион Тибурски, туристически агент.

"Смятаме, че ще е безотговорно да възобновим пътуванията по света преди средата на юни. В последните 2 седмици докарахме обратно в Германия 240 хиляди туристи, блокирани по целия свят. Няма да правим същото през лятото", каза министърът на външните работи на страната Хайко Маас.

Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение

В Южна Корея имаха повод да празнуват - беше отчетен първи ден без нито един нов случай на коронавирус. Страната е давана за пример в борбата със заразата, като до нулевият показател се стигна 2 месеца след пика на болестта през февруари. "Бяха открити четирима заразени по време на карантинните процедури на летището. А за  вътрешните случаи на новозаразени - днес няма нито един", коментира Юн Тае-Хо, служба по контрол на бедствията в Южна Корея

А хуманитарни работници в ЮАР разпространиха кадри на 4-километрова опашка от хора, които се редят за безплатна храна. Десетки хиляди нуждаещи се чули, че ще се раздава хуманитарна помощ в един от бедните квартали между Йоханесбург и Претория. Наистина са били раздадени 8 хиляди пакета с храни, но нуждаещите се били в пъти повече. Много от хората на опашката са чужденци, които не получават дори минималните  помощи от правителството.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!