Сред заразените е 92-годишна жена

Ново огнище на коронавирус във Видинско. Трима души от Дома за възрастни хора в град Кула са заразени. Положителни резултати са дали една жена, живееща в дома, и двама души от персонала.

Още двама починали с COVID-19, потвърдените случаи са 1555

Жената е на 92 години и е била изписана преди дни от Отделението по хирургия на МБАЛ „Света Петка“. След това се е прибрала в дома и така е пренесла вируса.

Междувременно броят на заразените възрастни хора в Дома в Гара Орешец продължава да расте. Там заразените са 22, а двама починаха. 

Здравните власти започват тестване в още два центъра за деца и младежи с увреждания, след като се оказа, че имат пряка връзка с дома, в който вече бяха открити 13 заразени. В него са настанени 14 души. 8 от тях са с положителни проби за коронавирус, другите 5 позитивни са от персонала.

„Засега се чувстваме добре. Нямаме температура и всичко е наред“, каза детегледачката Емилия Найденова.

„От тези осем положителни само едно дете е с увреждания на белите дробове и има затруднено дишане, но то още преди това е на антибиотично лечение“, поясни Венцислав Владински, директор на РЗИ – Видин.

Премиерът на Русия е приет в болница

Настанените в центъра са от 10 до 36-годишни. Четирима от тях са на легло и не могат да стават.

„След като разделихме двата потока на заразени и здрави, отделихме и персонала, който да се грижи само за заразени и само за здрави лица“, обясни зам.-кметът на Видин Борислава Борисова.

Следобедните часове няколко от децата и младежите са вдигнали лека температура.

„37,2 – 37, 3 - не става въпрос за висока температура. Засега владеем положението. Имаме всичко необходимо - антибиотици, витамини, дезинфектанти“, каза медицинската сестра Ива Николова. 

Сред заразените 5 служители е и управителката на центъра, която ръководи още две социални заведения от същия тип във Видин. Посещавала ги е преди да разбере, че е заразена. Екипът ни потърси информация от двата центъра дали има хора със симптоми, но служителите отказаха коментар.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!