Заразата в областта пламнала в Дома за стари хора в град Кула

Видин остава едно от най- големите огнища на коронавирус в страната. По данни на Националния щаб за последните 24 часа в областта са регистрарани над 20 нови заразени с COVID-19. Седем от тях са в огнището в  дома за възрастни в село Гара Орешец.

Не спира да расте и броя на инфектираните медици, като от началото на кризата до днес те вече са 40.

Заразата е пламнала в Дом за стари хора в град Кула. Трима души там са с положителни проби – 92-годишна жена и две санитарки. В друг социален дом, този във видинското село Гара Орешец, заразените се увеличават със седем и вече са 22, двама от които починаха тази седмица. Междувременно 8 деца и младежи с умствени увреждания са с коронавирус от крайдунавския град.

Заразата в Центъра за настаняване на деца и младежи с умствени увреждания най-вероятно е тръгнала от детегледачка, която е била контактна със заразени медицински служители във видинската болница. Към момента домът е затворен, всички 14 деца са вътре, а заразените са отделени в друго крило и за тях се грижи различен персонал.

НОВО ОГНИЩЕ: 12 с COVID-19 в дом за деца във Видин

„Имаме всичко необходимо – антибиотици, витамини, дезинфектанти, облекла и всичко от което имаме нужда… Може би има нужда едно от децата, което е рисково и има проблеми с белия дроб. С хронично заболяване е от дълги години и може би ще се наложи то да бъде настанено в болнично заведение“, каза Ива Николова – медицинска сестра.

 

 

„Създадохме организация за няколко мерки, които да бъдат изпълнени веднага, а именно положителните служители на центровете за деца и младежи с умствени увреждания да бъдат поставени под карантина. Освен това, лицата, които са с положителни тестове да бъдат разделени от здравите като бъдат обособени в различни помещения“, заяви Борислава Борисова – зам.-кмет на Видин.

„Очакваме Регионалната здравна инспекция да тестува, тъй като шофьорът е един на трите центъра и управителят също е един и същ на трите центъра. Той е дал положителна проба. Шофьорът е дал отрицателна проба“, каза още тя.

Днес предстои да бъдат взети проби в още два центъра за деца и младежи с умствени увреждания във Видин. Управителката и на този център, и на другите два, е една и съща. Тя е с положителна проба, но е ходила и в другите центрове преди да разбере, че е заразена.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.