От Брюксел смятат, че икономиката на общността ще се свие

Европейският съюз предвижда рецесия с исторически пропорции през 2020 година заради пандемията от коронавирус. От Брюксел смятат, че икономиката на общността ще се свие със 7.5 процента тази година.

Редица държави отпускат мерките, наложени заради разпространението на COVID-19

Най-голяма загуба се очаква да понесе Великобритания, която се превърна в първата страна в Европа с повече от 30 хиляди починали.

Братинският премиер Борис Джонсън за първи път отговаря на въпроси на депутати, след като се излекува от COVID-19. Той заяви, че страната трябва да започне да се завръща към нормалния живот.

Великобритания отчете най-големия брой починали от коронавирус в Европа

"Искаме, ако е възможно, да отхлабим някои мерки от понеделник. Мисля, че е добре хората да знаят какво следва, затова смятам, че през уикенда е най-добре да обявя конкретните мерки, но разбира се, че парламентът ще бъде информиран и ще има възможност за дебат", обяви той. На фона на обществения гняв, Джонсън заяви, че много съжалява за огромния брой починали в домове за възрастни.

Руският президент Владимир Путин пък предупреди, че не трябва да се бърза с отмяна на мерките.

9 600 души с положителни проби за ден в Русия

"Превантивните мерки срещу коронавируса трябва да бъдат запазени, дори разширени. Някъде е възможно да се планира вдигане, но само въз основа на мнението на учените и специалистите, като се вземат под внимание всички фактори и възможни рискове", заяви Путин.

В Съединените щати, Белият дом закрива щаба си за борба с коронавируса и го заменя с работна група за икономическо възстановяване. Президентът Доналд Тръмп отново настоя, че страната не може да продължи още дълго да бъде затворена. 

'Възможно е да има повече смъртни случаи, защото няма да си стоим заключени в апартаментите, къщите или каквото е там. В същото време ще продължим да спазваме социална дистанция, ще си мием ръцете, ще правим много неща, които се научихме да правим напоследък и ще си върнем страната. Хората така и така умират по един или друг начин", заяви Тръмп.

200 учени, нобелови лауреати и знаменитости, сред които Робърт де Ниро и Жулиет Бинош подписаха писмо, в което казват, че светът не може да се върне към нормалността след пандемията. Те призовават лидерите да приемат общи цели и принципи.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.