Сред тях е и най-засегнатата от вируса европейска държава Италия

Италия и други европейски държави  започнаха отпускането на най-драстичните мерки срещу пандемията.  Баби и дядовци, прегръщащи внуците си. Деца, тичащи в парковете. Фабрики, които бавно се съживяват. Така изглежда Италия след най-дългата блокада в Европа.

Почти два месеца, след като на италианците беше наредено да не напускат домовете си, днес част от мерките бяха отхлабени. 29 хиляди души са починали от COVID-19 в страната от началото на епидемията.

Съгласно новите правила, 4,5 милиона италианци могат да се върнат на работа и да се видят с близките си, но не и да се срещат с приятели. Повечето магазини ще заработят на 18-ти май, а училищата, кината и театрите ще останат затворени. Кафенетата ще заработят, но клиентите ще могат да пият кафето си на тротоара или да го вземат за вкъщи.

В Испания от днес подновяват работа малки търговски обекти като фризьорски салони. Задължително става носенето на предпазни маски в обществения транспорт в страната. Баровете, кафенетата и ресторантите ще продават храна за вкъщи.

Ограниченията отпадат и в Сърбия. Извънредното положение там ще бъде отменено на 7 май, обяви президентът Александър Вучич.

Британците обаче ще трябва да почакат, тъй като страната е втора след Италия по брой на смъртните случаи с почти 29 хиляди починали.  

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.