Заради коронавируса обаче берачите отказаха да влязат в нивите

Сега за един радикален протест в Карловско. Десетки стопани решиха да премахнат маслодайните си рози като ги изкоренят напълно. Причината за крайната мярка е ниската изкупна цена. Стопаните твърдят, че ако държавата не вземе спешни мерки, една от емблемите на България е на път да изчезне завинаги.

"ЦАРИЦА РОЗА 2019": Кое е най-красивото момиче в Казанлък?

Пред очите на Зорница и Илия тракторите изкорениха десетки декари с най-маслодайната роза “Дамасцена“. Препитанието, от което се е издържало семейството и цялата им фамилия  30 години, беше заличено за минути.

Семейството отглежда 200 декара с розови масиви. За обработването им от началото на годината е вложило 50 000 лева. Пари, които трудно ще възвърне при изкупната цена, която предлагат прекупвачите. Другата причина розопроизводителите да се откажат от поминъка е това, че заради коронавируса, берачите отказват да влязат в нивите.

Освободиха от длъжност заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов

„Ние сме изправени пред фалит. Нямаме държавна помощ. В тези условия е абсурдно да оцелеем“, споделиха розопроизводителите. Те поискаха спешна среща със земеделския министър. 

 

 

Тази година намерението на големите преработвателните предприятия е да изкупят само една трета от продукцията на розопроизводителите. Обяснението на дестилериите е такова на база на залежали количества в дестилериите от предходни кампании, които те не могат да реализират.

Собствениците на заведения на протест

Розопроизводителите настояват за държавна субсидия, като при зеленчукопроизводството.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.