Общо 47 са случаите на инфектирани в областта

Разширяват блокадата в Ямбол заради неспазване на мерките. Целият ромски квартал на града е поставен под карантина и е затворен с пропускателни пунктове.

Пробите за коранавирус на персонала от Дома за стари хора в Ямбол са отрицателни

До кризата се стигна след пламване на огнище на COVID-19 в кв. „Райна Княгиня“. Общо 47 са до момента случаите в област Ямбол, от тях - 4 смъртни. 26 болни с коронавирус са настанени в областната болница, трима от тях са в тежко състояние в реанимация. Капацитетът на Инфекциозното отделение в местната болница е запълнен на 95%.

„Още по-лошото е, че имаме медицински персонал, който е с позитивни проби”, посочи прокуристът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков.

Правят PCR тестове на контактни лица в блокирания квартал в Ямбол

От снощи властите в града разшириха обхвата на карантинираната зона. Заради раздаването на пенсиите от сутринта има струпване пред КПП-та в квартала.

„На 7, 8 и на 11 май ще си получат пенсиите - по списък, по един, не по цели фамилии”, обясни областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Блокираха квартал в Ямбол заради случаи на коронавирус (ВИДЕО)

Масовото тестване на живеещите в квартала продължава, но е затруднено. „Незнайно защо, но контактните лица на положителните - техни роднини, избягват тестването с PCR”, посочи Иванов.

Ако се наложи, властите в Ямбол може да прибегнат до още по-строги ограничения за придвижване в града. 

Кметът на Ямбол Валентин Ревански излезе с позиция във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в града. „В момента чакаме допълнителни указания от Националния оперативен щаб, държавните институции или от РЗИ-Ямбол. Вярвам, че те са отговорни и мислещи хора, които не биха се поколебали да вземат по-строги, дори и крайни мерки за опазване здравето на всички нас, гражданите на Ямбол. Защото точно те са хората, които имат такива правомощия. Разчитам на техния професионализъм и възможно най-бърза реакция. Усилията на всеки от нас трябва да бъдат насочени към това, заедно, като общество, да се преборим и преминем през трудните дни на изпитание”, пише той.

В позицията си отбелязва отмяната на част от противоепидемичните мерки в страната и разрешените посещения на търговски площи на открито, но се обръща към собствениците на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници в Ямбол: „Ако могат, да не ги отварят към този момент, а гражданите да се въздържат от тяхното посещаване. Работете тогава, когато пандемията премине!”, посочва градоначалникът.

Кметът пише още: „Не искам да плаша никого от Вас, но съм длъжен да насоча вниманието Ви към това, че установените случаи на заразени с COVID-19 не са само в кв. „Райна Княгиня“. Единични засега случаи на заразени жители на Ямбол има и в други части на града. Моля, гражданите да се отнасят отговорно към ситуацията, да носят предпазни маски, да спазват необходимата физическа дистанция и при възможност да останат у дома, въпреки хубавото време навън”, допълва той.

Ревански определя ситуацията в болница „Свети Пантелеймон“ като „тревожна”. „Персоналът не е достатъчен, затова ще бъда безкрайно благодарен, ако има медици от страната, които биха желали да помогнат на техните колеги в този труден момент”, апелира той.

„Паниката е излишна, но отговорното поведение е задължително! Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Като кмет и човек Ви моля: Пазете себе си и хората около вас!”, завършва изявлението си Валентин Ревански.

Репортер: Мира Безус

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.